Tarabrin je istakao da nasilje može dovesti samo do još većeg nasilja     Foto: Reuters

Vlasti Rusije su u srijedu optužile Izrael, Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da su odgovorni za napade na Pojas Gaze.

“Uvjereni smo da tragični događaji od 7. oktobra ne mogu opravdati kolektivnu kaznu za više od dva miliona stanovnika Pojasa Gaze. Ne možemo prihvatiti logiku onih zvaničnika u Izraelu i nekim zapadnim zemljama koji pokušavaju da brane neselektivno nasilje nad civilima pozivajući se na dužnost Izraela da zaštiti svoje državljane“, rekao je Vladimir Tarabrin, ruski ambasador u Holandiji na saslušanju u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Tarabrin je istakao da nasilje može dovesti samo do još većeg nasilja, da mržnja donosi mržnju te je upozorio da se taj začarani krug mora prekinuti.

“Nastavak izraelske okupacije Palestine ometa realizaciju palestinskog naroda njegovog prava na samoopredjeljenje. Pregovarano rješenje o dvije države s nezavisnom i održivom palestinskom državom koja mirno koegzistira s Izraelom bit će najbolji recept za okončanje izraelskih kršenja, kao i stvaranje garancija za njihovo neponavljanje i nadoknadu štete“, dodao je Tarabrin.

Javne rasprave počele su u ponedjeljak u Hagu nakon zahtjeva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama.

Južnoafrička Republika je krajem decembra pokrenula tužbu na ICJ-u kojom Izrael tereti za genocid u Pojasu Gaze i zatražila od suda hitne mjere.

Haški sud je u januaru naredio Izraelu da preduzme sve mjere koje su u njegovoj moći da spriječi akte genocida u Pojasu Gaze, ali nije naredio prekid vatre.

Također je naloženo Izraelu da preduzme trenutne i efikasne mjere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije