Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu je naredio Izraelu da poduzme mjere za sprečavanje djela genocida, kao i kažnjavanje direktnog poticanja na genocid u Pojasu Gaze.     Foto: AA

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu je naredio Izraelu da poduzme mjere za sprečavanje djela genocida, kao i kažnjavanje direktnog poticanja na genocid u Pojasu Gaze.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023, navodeći da je prekršio obaveze prema Konvenciji o genocidu te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu".

Međunarodni sud pravde je donio odluku po tužbi Južnoafričke Republike za genocid i zahtjevu za donošenje privremenih mjera.

Predsjednica suda Joan Donoghue je u prvom dijelu obraćanja kazala da je Međunarodni sud pravde u potpunosti svjestan ljudske tragedije i duboko zabrinut zbog gubitaka ljudskih života u Gazi.

Rekla je da je Izrael u Gazi pokrenuo vojnu kampanju velikih razmjera s kopna, iz zraka i s mora, uzrokujući ogromne civilne žrtve, razaranje civilne infrastrukture i raseljavanje većine stanovništva Gaze.

Donoghue je kazala i da Međunarodni sud pravde ima ovlasti u vezi s odlukom o privremenim mjerama kada se radi o kršenju odredbi Konvencije o genocidu od strane Izraela.

Citirala je i izjave izraelskih dužnosnika u kojima se poziva na uništavanje Gaze. Posebno je skrenula pažnju na izjave izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta koji je naredio "potpunu opsadu" Gaze i rekao vojnicima da se bore protiv "ljudskih životinja".

Citirala je i izjave predstavnika međunarodnih organizacija koji su izvještavali da se u Gazi događa humanitarna katastrofa.

"Gaza je postala mjesto smrti i očaja", citirala je izjavu UN-ovog dužnosnika Martina Griffithsa.

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da poduzme sve što je u njegovoj moći da spriječi genocid.

Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je da su optužbe protiv Izraela (u slučaju genocida) u "razumnoj mjeri" dokazane.

Presudio je i da su Palestinci Gaze, izloženi izraelskim napadima, "zaštićena grupa" iz Člana 2 Konvencije o genocidu.

Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je da Izrael mora preduzeti mjere kako bi djela zabranjena Konvencijom o genocidu bila spriječena.

"Izrael mora, u odnosu na Palestince u Gazi, poduzeti sve mjere u svojoj moći da spriječi počinjenje djela obuhvaćenih Konvencijom o genocidu", navedeno je u odluci.

Sud je naveo da Izrael mora dopustiti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ali i da obavezuje Izrael da poduzme mjere za zaštitu Palestinaca, ali mu nije naredio da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze.

Izrael ima rok od mjesec dana da izvijesti sud o tome šta radi kako bi ispunio naredbu ICJ-a o poduzimanju svih mjera koje su u njegovoj moći da spriječi djela genocida u Gazi.

TRT Balkan / agencije