"UN je bio iznenađen", rekao je Guterres novinarima.          Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da Ujedinjene nacije "nisu uspjele" zaustaviti izbijanje rata u Sudanu, gdje su napori da se uspostavi primirje potkopani upornim borbama između rivalskih generala.

"UN je bio iznenađen" sukobom, jer su se svjetski zvaničnici i drugi nadali da će pregovori biti uspješni, rekao je Guterres novinarima.

"Zemlja kao što je Sudan, koja je toliko propatila, ne može sebi priuštiti borbu za moć između dvoje ljudi", rekao je on.

Njegove izjave uslijedile su kada je visoki humanitarni zvaničnik UN-a Martin Griffiths bio u Sudanu, dan nakon što je susjedni Južni Sudan objavio da su se zaraćene strane "načelno" usaglasile sa sedmodnevnim prekidom vatre.

UN je također pozvao na sigurnosne garancije na "najvišem nivou" kako bi se osigurala očajnički potrebna isporuka pomoći sukobom razorenom Sudanu nakon što je opljačkano šest kamiona koji su prevozili pomoć u hrani za regiju Darfur.

Smrtonosno nasilje izbilo je 15. aprila između sudanskog de facto vođe Abdela Fattaha al-Burhana, koji komanduje regularnom vojskom, i njegovog zamjenika, koji je postao rival Mohameda Hamdana Dagola, koji je na čelu paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Najmanje 550 ljudi je ubijeno, 4.926 ranjeno, a stotine hiljada je raseljeno, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravstva, koji su vjerovatno nepotpuni.

TRT Balkan