Guterres u Kijevu: Produženje sporazuma o žitu od kritične važnosti

Guterres u Kijevu: Produženje sporazuma o žitu od kritične važnosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres doputovao je u zvaničnu posjetu Kijevu.
Sporazum, sklopljen 22. jula prošle godine pod okriljem UN-a i Turkiye, omogućava izvoz žita iz ukrajinskih luka koji je bio blokiran zbog ratnih dešavanja.      Foto: AA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je u srijedu da je od kritične važnosti produženje Crnomorske inicijative, sporazuma o izvozu žitarica sklopljenog u ljeto koji ističe 18. marta.

"Želim da istaknem kritičnu važnost produženja Crnomorske inicijative za žito 18. marta i rada na stvaranju uslova da se omogući što veće korištenje transportne infrastrukture u Crnom moru, u skladu sa ciljevima inicijative”, rekao je Guterres na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u glavnom gradu Kijevu.

Sporazum, sklopljen 22. jula prošle godine pod okriljem UN-a i Turkiye, omogućava izvoz žita iz ukrajinskih luka koji je bio blokiran zbog ratnih dešavanja.

Guterres je kazao da je izvoz ukrajinske i ruske hrane i đubriva od suštinskog značaja za globalnu sigurnost hrane i cijene hrane, rekavši da je potpisivanje inicijative obezbijedilo izvoz 23 miliona tona žita iz ukrajinskih luka i doprinjelo smanjenju globalne cijene hrane.

Dodao je da je sigurnost oko nuklearne elektrane Zaporožje takođe od vitalnog značaja, ističući kako vjeruje da bi potpuna demilitarizacija elektrane, koja je pod ruskom kontrolom od marta prošle godine, takođe bila važna.

Također je rekao da će UN nastaviti podržavati “rješenja humanitarnih problema gdje god je to moguće na svim frontovima, kao što je značajno proširenje trenutne razmjene ratnih zarobljenika dok se ona u potpunosti ne završi”.

Zelenski je rekao da se s Guterresom složio o potrebi produženja Crnomorske inicijative, ističući da je to neophodno cijelom svijetu.

“Važno je i raditi za našu humanitarnu inicijativu 'Zrno iz Ukrajine'. U okviru ove inicijative već smo uspjeli privući skoro 200 miliona dolara i poslati više od 140.000 tona ukrajinskog žita”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenaski je izjavio kako je siguran da će Ukrajina, zajedno sa UN-om, moći značajno ojačati i humanitarnu inicijativu i inicijativu za žito, što će dati još više garancija globalnoj prehrambenoj sigurnosti.

Rekao je da je s generalnim sektetarom UN-a razgovarao i o ponovnom uspostavljanju sigurnosti svih ukrajinskih nuklearnih elektrana, posebno one u Zaporožju.

“Nuklearna elektrana u Zaporožju se mora vratiti pod punu ukrajinsku kontrolu – to je pitanje ne samo ukrajinske, već i globalne sigurnosti”, naglasio je Zelenski.

Zaporožje na jugoistoku Ukrajine je od marta pod kontrolom ruskih snaga i jedna je od deset najvećih nuklearnih elektrana na svijetu koja je proizvodila 20 posto električne energije u Ukrajini.

TRT Balkan / agencije