Haq je rekao: "Generalni sekretar poziva sve zainteresirane da daju prioritet globalnoj sigurnosti hrane.     Foto: Reuters  

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je da treba nastaviti s inicijativom Sporazuma o crnomorskom žitnom koridoru.

Zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq rekao je u izjavi da je Guterres ukazao na ključnu ulogu izvoza hrane i gnojiva iz Rusije i Ukrajine za globalnu sigurnost hrane.

"Generalni sekretar ponavlja važnost potpune i kontinuirane provedbe sporazuma potpisanih u Istanbulu u julu 2022. kako bi se osiguralo da ovi proizvodi glatko, učinkovito i u velikoj mjeri dospiju na globalna tržišta", rekao je Haq.

Osvrćući se na Sporazum o crnomorskom koridoru žitarica i memorandum o razumijevanju potpisan u srpnju 2022. između UN-a i moskovske administracije o izvozu ruske hrane i proizvoda gnojiva, Haq je te sporazume ocijenio kao "vrlo rijedak pokazatelj onoga što svijet može učiniti u teškim vremenima."

Haq je naglasio da su sporazumi pridonijeli padu svjetskih cijena hrane.

Navodeći da su Guterres i njegov tim predani poboljšanju napretka koji je već postignut u ovom području i da su u stalnom kontaktu s stranama, Haq je rekao: "Generalni sekretar poziva sve zainteresirane da daju prioritet globalnoj sigurnosti hrane."

TRT Balkan / agencije