Naveo je da lideri u Sudanu trebaju dati prioritet interesima naroda.     Foto: AA

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres rekao je da se situacija u Sudanu ne može i ne smije rješavati na bojnom polju i preko tijela Sudanaca.

Govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, čija tema je bio Sudan, Guterres je naveo da se sukob u Sudanu mora hitno okončati i pozvao sve strane u sukobu da "utišaju oružje".

Naveo je da lideri u Sudanu trebaju dati prioritet interesima naroda.

"Ovaj problem se ne može i ne smije rješavati na bojnom polju, preko tijela sudanskog naroda", rekao je Guterres.

Upozorio je da borba za vlast u Sudanu ne samo da ugrožava budućnost zemlje, već može izazvati i prekogranični sukob. Istakao je da će u takvom slučaju decenije napretka biti izgubljene.

Guterres je naglasio da se strane moraju pridržavati 72-satnog prekida vatre kojeg su obezbijedile Sjedinjene Američke Države.

Pozvao je sve zemlje članice UN-a da ulože napore ka smanjenju tenzija i povratku za pregovarački sto.

Volker Perthes, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za Sudan, izjavio je da je primirje od 72 sata uglavnom poštovano, ali da je bilo povremenih sukoba.

Perthes je rekao da je oko 1.200 ljudi, uključujući 744 uposlenika UN-a, prebačeno u lučki grad Port Sudan.

Naveo je da su sukobljene strane, ignorišući zakone i vrijednosti, napadali i područja gdje se nalaze civili i bolnice. Također je kazao da bi to mogli biti ratni zločini i zločini protiv čovječnosti.

Dodao je da sukobljene strane nisu spremne da sjednu za pregovarački sto.

Najmanje 459 ljudi je poginulo, a 4.072 je ranjeno u oružanim sukobima u Khartoumu, glavnom gradu Sudana.

Sukobi u Sudanu eskalirali su 15. aprila borbama između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku u Khartoumu i njegovoj okolici.

Posljednjih mjeseci između vojske i paravojnih jedinica rasplamsalo se neslaganje oko reforme vojne sigurnosti. Reforma predviđa puno sudjelovanje RSF-a u vojsci, što je jedno od glavnih pitanja u pregovorima međunarodnih i regionalnih strana za prijelaz na civilnu, demokratsku vlast u Sudanu.

TRT Balkan / agencije