Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres stavio je u fokus probleme nerazvijenih država i važnost ispunjavanja obećanja prema njima.     Foto: AA

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres pozvao je u nedjelju razvijene zemlje da ispune obećanje o prikupljanju 100 milijardi dolara za ugrožene zemlje.

“Došlo je vrijeme da razvijene zemlje ispune obaveze prema najnerazvijenijim zemljama tako što će obezbijediti 0,15 do 0,20 posto svog BDP-a u vidu razvojne pomoći”, rekao je Guterres na Konferenciji UN-a o najnerazvijenijim zemljama (LDC5) koja se održava u glavnom gradu Katara, Dohi.

“Vrijeme je da se okonča era praznih obećanja i da se posveti dovoljno pažnje potrebama najmanje razvijenih država, koje moraju biti u središtu projekata, prioriteta i investicija”, dodao je.

Šef UN-a je rekao da najmanje razvijene zemlje doprinose manje od četiri posto svjetskih stakleničkih plinova.

“Vlade, kompanije i civilno društvo moraju osigurati klimatsku pravdu”, kazao je Guterres.

Katar je domaćin 5. Konferencije UN-a o najmanje razvijenim zemljama koja će trajati od 5. do 9. marta.

Na konferenciji učestvuju brojni šefovi država i vlada, ministri, diplomate, visoki zvaničnici, privrednici, te predstavnici brojnih organizacija, institucija i kompanija.

Konferencija ima za cilj da se razgovara o načinima pomoći najmanje razvijenim zemljama u svijetu te kako bi se pokrenule investicije za unapređenje njihovih ekonomija.

TRT Balkan / agencije