Tokom operacije ubijeno je najmanje 274 Palestinca, a 700 je ranjeno u bombardovanju kampa.     Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku ožalošćenost i osudu zbog ubijanja stotina palestinskih civila tokom smrtonosnog izraelskog napada na izbjeglički kamp Nuseirat u okviru akcije oslobađanja četiri zarobljenika.

"Generalni sekretar izražava svoju izuzetnu žalost i osudu smrti stotina palestinskih civila i ranjavanja stotina drugih tokom operacije", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Pozivajući se na informacije dobijene od Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), Dujarric je rekao da su bolnice u regiji prepune ranjenika nakon ove izraelske operacije.

Ponavljajući poziv svim stranama da zaštite civile, Dujarric je rekao da je svaki gubitak života tragičan.

Odgovarajući na pitanje novinara Anadolu o izvještajima da su izraelski vojnici ušli u kamp kamionima pomoći tokom operacije, Dujarric je rekao da nemaju konkretne informacije u vezi s tim izvještajima.

On je, međutim, naglasio da se u cijelom svijetu mora poštovati nezavisnost humanitarnih operacija i humanitarnih radnika.

"Mi se ne okružujemo naoružanim stražarima ili samim zajednicama. Jako se nadamo da će se tako nastaviti", rekao je on.

U subotu je izraelska vojska oslobodila četiri taoca tokom vojne operacije u izbjegličkom kampu Nuseirat u središnjem pojasu Gaze.

Tokom operacije ubijeno je najmanje 274 Palestinca, a 700 je ranjeno u bombardovanju kampa.

TRT Balkan / agencije