Ponovio je svoj raniji poziv da se ubrza provedba svih obaveza nuklearnog razoružanja.     Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je danas da je Konferencija o razoružanju iz godine u godinu nije dovela do smislenog razoružanja u svijetu, naglašavajući potrebu za hitnom reformom.

“Već neko vrijeme Konferencija o razoružanju nije funkcionirala kako je zamišljeno. Zapravo, ova konferencija je propala“, rekao je Guterres u Ženevi.

Ponovio je svoj raniji poziv da se ubrza provedba svih obaveza nuklearnog razoružanja, uključujući i Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, i da se na snagu stavi Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

“Velika tragedija usred ovih kriza je u tome što je “neuspjeh ove Konferencije da radi kako je predviđeno doprinio rastućem osjećaju cinizma u pogledu multilateralnih rješenja. Zaista, nešto u osnovi je pogrešno ako Konferencija o razoružanju iz godine u godinu ne dovodi do smislenog razoružanja. Ova Konferencija mora biti reformisana hitno“, rekao je Guterres.

Konferencija o razoružanju je multilateralni forum za razoružanje za pregovore o kontroli naoružanja i sporazumima o razoružanju. Redovno se održava tri puta godišnje.

TRT Balkan / agencije