Neobvezujuća rezolucija usvojena je na prijedlog blizu 50 država, uključujući Turkiye, Palestinu, Egipat, Jordan, Saudijsku Arabiju i UAE.    Foto: Reuters

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sa 120 glasova "za", rezoluciju kojom poziva na hitno humanitarno primirje u Gazi.

Četrnaest članica UN-a glasalo je protiv rezolucije, uključujući Izrael, SAD, Mađarsku, Austriju, Hrvatsku i Fidži.

Četrdeset pet je bilo uzdržano, uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu, Ukrajinu, Tunis, Japan, Indiju i Njemačku.

Neobvezujuća rezolucija usvojena je na prijedlog blizu 50 država, uključujući Turkiye, Palestinu, Egipat, Jordan, Saudijsku Arabiju i UAE, a poziva na “trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje“ i zahtijeva od svih strana da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i “kontinuirano, dovoljno i nesmetano“ pružanje osnovnih zaliha i usluga u Pojasu Gaze.

Rezolucijom su osuđeni “svi akti nasilja protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sve akte terora i neselektivne napade, kao i sve akte provokacije, ranjavanja i razaranja“.

Kanadski amandman koji poziva na rezoluciju kojom se osuđuje Hamas i “uzimanje talaca“ nije usvojen. Dobila je 85 glasova za, 55 protiv, uz 23 suzdržana, dakle nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu.

TRT Balkan / agencije