„Gospodine tužioče, čekam da me uhapsite!“, rekao je lider glavne opozicione stranke Alexis Tsipras.     Foto: AP

Grčke opozicione stranke oštro su kritikovale tužioca Vrhovnog suda jer je rekao da državna agencija za nadzor telekomunikacija ne može istraživati prisluškivanje, što je posljednja salva u skandalu koji je osramotio vladu premijera Kyriakosa Micotakisa.

Alexis Tsipras, lider glavne opozicione stranke Syriza, rekao je na Twitteru da je pravno mišljenje Isidorosa Dogiakosa neustavno jer kaže da prema novom zakonu koji je na snazi, Nezavisno tijelo za sigurnost i privatnost komunikacija (ADAE) više nema ovlasti obavještavati građana jesu li njihove komunikacije prisluškivane i praćene iz razloga koji se odnose na nacionalnu sigurnost.

Optužio je tužioca da pokušava zastrašiti ne samo zvaničnike ADAE-a već i sve druge koji traže dokaze u vezi sa skandalom o nadzoru koji potresa političku scenu od prošlog ljeta.

"Upućujem mu da se odričem zastupničkog imuniteta. Gospodine tužioče, čekam da me uhapsite!" Cipras je dalje rekao.

Komunistička partija Grčke (KKE) objavila je saopćenje u kojem se navodi da "takozvano nezavisno pravosuđe" oblikuju političari i da shodno tome djeluje kao ruka vlade.

Mihalis Kritridis, glasnogovornik ljevičarske stranke MeRA25, rekao je da potez tužioca "pokazuje dubinu institucionalnog pada Grčke".

Stranka PASOK, čiji je lider Nikos Androulakis bio jedan od protagonista skandala s nadzorom, optužila je u srijedu premijera i vladu da "brutalno zloupotrebljavaju institucije na oltaru zataškavanja".


Skandal s nadzorom


Sve veći skandal eksplodirao je prošlog ljeta kada je Thanasis Koukakis, poznati finansijski novinar u Grčkoj, izvijestio da je njegov mobitel prisluškivan špijunskim softverom Predator izraelske proizvodnje.

Stvari su eskalirale nakon što je Nikos Androulakis, lider opozicione stranke PASOK-KINAL i član Evropskog parlamenta, također otkrio da je bio na meti špijunskog softvera Predator, što je pokrenulo parlamentarnu istragu o tome.

Dana 4. augusta, Panagiotis Kontoleon, koji je tada bio na čelu Nacionalne obavještajne službe (EYP), priznao je pred odborom zakonodavaca da je agencija špijunirala Koukakisa.

Nekoliko dana kasnije, premijer Mitsotakis otkrio je da je Androulakis također bio prisluškivan, ali je zanijekao bilo kakva saznanja o operaciji.

Micotakisu nije preostalo ništa drugo nego da prisili Kontoleona da podnese ostavku zajedno s glavnim pomoćnikom i nećakom Grigorisom Dimitriadisom.

Grčka publikacija Documento objavila je 6. novembra spisak od 33 osobe koje je EYP navodno špijunirao po Dimitriadisovom direktnom naređenju.

Među njima su bili ministar vanjskih poslova Nikos Dendias, zamjenik ministra odbrane Nikolaos Chardalias, ministar razvoja Adonis Georgiadis, ministar rada Kostis Hatzidakis, ministar finansija Christos Staikouras, bivši premijer Antonis Samaras, bivši ministar javnog reda Michalis Chrysochoidis i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Alexandros Diakopoulos.

Kasniji izvještaj dnevnika tvrdi da je EYP, koji radi direktno pod Micotakisom, također prisluškivao načelnika Generalštaba Konstantinosa Florosa, načelnika kopnenih snaga Charalambosa Lalousisa i generalnog direktora za odbrambene investicije i naoružanje Teodorosa Lagiosa.

Opozicione stranke krive Micotakisa za skandal i pozvale su njegovu vladu na održavanje vanrednih izbora, što on odbija.

Evropska komisija i Evropski parlament također su rekli da pomno prate razvoj događaja u vezi sa skandalom.

TRT World