Lider konzervativne stranke Nova demokratija Kyriakos Mitsotakis obratio se pristalicama ispred sjedišta stranke, nakon opštih izbora, u Atini.     Foto: Reuters

Na parlamentarnim izborima u Grčkoj, konzervativna stranka Nova demokratija, koju predvodi bivši premijer Kyriakos Mitsotakis, odnijela je ubjedljivu pobjedu nakon oko 80 posto do sada prebrojanih glasova.

Prema rezultatima koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, partija Nova demokratija osvojila je 40,48 posto glasova, a Siriza 17,85 posto, što je manje od 20,07 posto na prethodnim izborima održanim 21. maja.

Nova demokratija je osvojila potpunu većinu u parlamentu i može formirati jednostranačku vladu.

Socijaldemokratska partija PASOK dobila je 12,06 posto glasova, dok bi Komunistička partija Grčke (KKE) mogla biti četvrta po veličini sa 7,57 posto glasova.

U međuvremenu, krajnje desničarska stranka Spartans, koju je otvoreno podržao Ilias Kasidiaris iz zabranjene neonacističke Zlatne zore, osvojila je preko 4,72 posto glasova i prvi put je ušla u parlament.

Također, krajnje desničarska, populistička partija Grčko rješenje i krajnje desničarska, religiozna stranka Niki (Pobjeda) bile su druge koje su prešle izborni cenzus od tri posto i ušle u parlament, s 4,5, odnosno 3,74 posto.

Ankete pokazuju i da je stranka Jedrenje za slobodu koju je osnovala bivša predsjednica parlamenta Zoe Constantopoulou osigurala mjesta u parlamentu s 3,14 posto, dok je MeRA25 predvođen bivšim ministrom finansija Yanisom Varoufakisom ostao izvan parlamenta sa 2,41 posto glasova.

Stopa izlaznosti na nedjeljnim izborima bila je samo 51,8 posto, što je manje u odnosu na 61,1 posto u prvom krugu izbora 21. maja ove godine.

TRT Balkan / agencije