Pet kamiona koji su prevozili pomoć iz Armenije prešlo je granicu preko graničnog prelaza Alican u istočnoj turskoj provinciji Igdir.          Foto: AA

Granica između Turkiye i Armenije u subotu je ponovo otvorena po prvi put u 35 godina zbog prevoza humanitarne pomoći ljudima pogođenim velikim potresima koji su u ponedjeljak zadesili južnu regiju Turkiye.

Pet kamiona koji su prevozili pomoć iz Armenije prešlo je granicu preko graničnog prelaza Alican u istočnoj turskoj provinciji Igdir.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Armenije Vahan Kostanyan podijelio je video na kojem se vidi kako kamioni pomoći prelaze most kako bi stigli u Turkiye.

Serdar Kilic, specijalni izaslanik Turkiye za razgovor o koracima za normalizaciju odnosa sa Armenijom, zahvalio je na Twitteru Armeniji na pomoći.

Granični prijelaz Alican također je korišten 1988. godine kada je veliki zemljotres pogodio Armeniju za slanje pomoći koju je prikupio turski Crveni polumjesec u pogođena područja.

Prošle godine turski i armenijski zvaničnici su se složili da što prije otvore kopnenu granicu za državljane trećih zemalja koji posjećuju obje zemlje, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Turkiye.

Kao dio napora, Turska i Armenija su također obnovile komercijalne letove od februara 2022. nakon dvogodišnje pauze.

Granica između dvije susjedne zemlje zatvorena je od 1993. godine.

*Huseyin Yildiz u Igdiru doprinio je ovoj priči.

TRT Balkan / agencije