Gradonačelnik Rafaha upozorava na katastrofu uoči mogućeg izraelskog napada

Gradonačelnik Rafaha upozorava na katastrofu uoči mogućeg izraelskog napada

Palestinski gradonačelnik je rekao da u gradu vlada ozbiljna nestašica lijekova i sanitetskog materijala.
Palestinci su počeli tražiti utočište u Rafahu kada je Izrael počeo sa napadima na ostatak enklave od 7. oktobra.           Foto: AA

Palestinski zvaničnik upozorio je u ponedjeljak na humanitarne i zdravstvene katastrofe u Rafahu zbog neposredne izraelske ofanzive na grad.

Vojska za genocid optuženog Izraela planira pokrenuti kopnenu ofanzivu na Rafah, grad koji je postao dom za više od 1,4 miliona stanovnika koji traže utočište od rata, kako bi porazili ono što Tel Aviv naziva preostale "bataljone Hamasa".

Palestinci su počeli tražiti utočište u Rafahu kada je Izrael počeo sa napadima na ostatak enklave od 7. oktobra.

„Varvarska izraelska agresija na Rafah prijeti da izazove dodatne masakre u narednim danima, a naročito humanitarne i zdravstvene katastrofe“, rekao je gradonačelnik Rafaha Ahmed al-Soufi za Anadolu.

Naglasio je da su nemilosrdni izraelski napadi na grad "izvršili ogroman pritisak na timove hitne pomoći zbog ograničenog broja vozila hitne pomoći".

Palestinski gradonačelnik je rekao da u gradu vlada ozbiljna nestašica lijekova i sanitetskog materijala.

„Imamo problem i zbog nedostatka dovoljnih količina goriva potrebnog za rad različitih spasilačkih mehanizama i vozila i teške mehanizacije namijenjene uklanjanju ruševina”, dodao je.

Prošle sedmice, Bijela kuća je upozorila da bi izraelska ofanziva na Rafah "bila katastrofa" za Palestince.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 28.340 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.984 je ranjeno.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije