Gradonačelnik Gaze je govorio i o nestašici vode u gradu, rekavši da opština ne može obezbijediti potrebnu količinu.    Foto: AA

Izraelska vojska uništila je oko 70 posto teške i srednje mašinerije u opštini Gaza od izbijanja rata 7. oktobra, izjavio je u ponedjeljak gradonačelnik Gaze Yahya Al-Sarraj.

Izraelska vojska je uništila 90 od 130 vozila za potrebe opštine u namjernom bombardovanju Gaze, koja je već imala ozbiljan nedostatak istih, rekao je Al-Sarraj za Anadolu.

Dodao je da je bol i patnju stanovnika Gaze pogoršala nestašica goriva, te da je grad posljednji put dobio prijeko potrebnu robu 31. oktobra.

Al-Sarraj je zatražio međunarodnu pomoć u obezbjeđivanju vozila i mašina za uklanjanje otpada, otvaranje puteva i pružanje usluga vodosnabdijevanja građanima.

Gradonačelnik Gaze je govorio i o nestašici vode u gradu, rekavši da opština ne može obezbijediti potrebnu količinu.

"Nagomilavanje više tona smeća u gradu emituje otrovne gasove koji štete zdravlju ljudi", naglasio je Al-Sarraj, ukazavši na trenutnu situaciju u gradu.

Dodao je da se otpadne vode izlijevaju na ulice, škole, skloništa, kao i u pojedine bolnice, zbog razaranja cjelokupne infrastrukture.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je, kako tvrdi zvanični Tel Aviv, ubijeno oko 1.200 osoba.

Najmanje 24.100 Palestinaca je od tada ubijeno, uglavnom žena i djece, a 60.834 je povrijeđeno, saopštile su palestinske vlasti.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, 85 posto stanovništva Pojasa Gaze je interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture palestinske enklave oštećeno ili uništeno.

TRT Balkan / agencije