Nekoliko sporazuma o prekidu vatre uz saudijsko i američko posredovanje nije uspjelo okončati nasilje.      Foto: Reuters

Sudan je od aprila 2023. godine opterećen borbama između vojske, koju predvodi general Abdel Fattah al-Burhan, šef vladajućeg Suverenog vijeća zemlje, i paravojnih Snaga za brzu podršku.

Nekoliko sporazuma o prekidu vatre uz saudijsko i američko posredovanje nije uspjelo okončati nasilje.

Životi miliona Sudanaca su se okrenuli naglavačke zbog rata, posebno u gusto naseljenim gradovima, a posebno u glavnom gradu Khartoumu, koji traje već godinu dana.

Rat, koji je nanio ozbiljnu štetu infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, ekonomiji i društvu, i dalje pogađa ne samo Sudan već i zemlje u regionu.

Iako se tvrdi da će pregovori između dvije strane uskoro ponovo započeti, izjave predsjednika Vijeća za suverenitet Abdulfettaha al-Burhana i lidera HDK Muhammeda Hamdana Dagalua da će "nastaviti rat" pokazuju da rješenja uskoro neće biti.

Pregovori u Džedi uz posredovanje Saudijske Arabije i SAD-a, koji su pokrenuti za okončanje rata, mirovna inicijativa susjednih zemalja Sudana predvođena Egiptom, napori Međuvladine vlasti za razvoj u istočnoj Africi (IGAD) i razgovori održani u Manami, glavnom gradu Bahreina, nisu bili uvjerljivi.

Lokalni mediji tvrde da će pregovori u Džedi u Saudijskoj Arabiji, uz učešće Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), uskoro početi.

Francuska je najavila da će 15. aprila, u saradnji sa Njemačkom i Evropskom unijom, organizovati konferenciju o humanitarnoj situaciji u Sudanu čiji je domaćin Pariz. Sudan je, s druge strane, naveo da osuđuje najavu Francuske o održavanju ministarske konferencije o situaciji u Sudanu bez konsultacija s vladom.

Ured Ujedinjenih naroda (UN) za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u Sudanu objavio je da je ta zemlja poprište jedne od najstrašnijih humanitarnih tragedija u svijetu i upozorio da se situacija svakim danom pogoršava dok se nastavljaju sukobi.

- Najveća svjetska kriza raseljavanja -

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u Sudanu, gdje se događa najveća svjetska kriza raseljenja, raseljeno je više od 6,5 miliona ljudi, a više od dva miliona potražilo je utočište van zemlje.

Iako UN tvrdi da je više od 15.000 ljudi izgubilo život u ratu u Sudanu kao posljedica direktnog sukoba, procjenjuje se da je taj broj znatno veći zbog kolapsa zdravstvenog sistema.

Izvještava se da je u Sudanu, gdje humanitarna pomoć ne može biti dostavljena u područja u kojima se nastavljaju sukobi, humanitarna pomoć potrebna za više od 25 miliona ljudi, a oko 730.000 djece pati od akutne pothranjenosti.

- 200.000 djece u opasnosti od smrti -

Prema podacima Udruženja "Sačuvajmo djetinjstvo", 200.000 djece suočeno je s rizikom od smrti u narednih mjesec dana, gdje se predviđa da će glad biti neizbježna ako pomoć ne stigne.

Svjetski program za hranu (WFP) napomenuo je da kriza u Sudanu prelazi granice i pogađa Čad i Južni Sudan.

- Najviše su pogođene žene i djeca -

Prema lokalnim udruženjima, tokom rata došlo je i do povećanja nasilja nad ženama.

Naveli su da je od početka rata otkriveno 370 slučajeva silovanja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je 3,5 miliona djece mlađe od pet godina akutno pothranjeno.

Potvrđena su 62 napada na zdravstvene ustanove u zemlji, od kojih 70 do 80 posto ne radi zbog sukoba koji je u toku.

Prema WHO-u, u cijeloj zemlji postoji opća kriza medicinske opskrbe. Zabilježeno je više od 11.000 slučajeva kolere, 4.600 slučajeva morbila i 1,3 miliona slučajeva malarije.

TRT Balkan / agencije