Godišnjica prodemokratskih protesta: Kina pooštrava pristup Trgu Tjenanmen

Godišnjica prodemokratskih protesta: Kina pooštrava pristup Trgu Tjenanmen

Protesti na Tjenanmenu dogodili su se u kineskom glavnom gradu Pekingu 15. aprila i 4. juna 1989. godine.
Protesti na Tjenanmenu dogodili su se u kineskom glavnom gradu Pekingu 15. aprila i 4. juna 1989. godine.     Foto: Reuters

Kina je u nedjelju, na godišnjicu prodemokratskih protesta 1989. godine, pooštrila pristup Trgu Tjenanmen u centru Pekinga.

Protesti na Tjenanmenu dogodili su se u kineskom glavnom gradu Pekingu 15. aprila i 4. juna 1989. godine.

U Hong Kongu policija je privela najmanje dva demonstranta uoči godišnjice u Victoria Parku.

Prema kineskoj vladi, ubijeno je između 200 i 300 civila, a 7.000 do 10.000 povrijeđeno. Prema studentskim organizacijama i kineskom Crvenom križu ubijeno je od 2.000 do 3.000 ljudi.

Veliki javni prostor bio je poprište godišnjeg okupljanja uz svijeće u znak sjećanja na stotine ili hiljade poginulih kada su se vojni tenkovi i pješadija spustili na centar Pekinga u noći 3. juna i ujutro 4. juna 1989. godine.

Diskusija o događajima je dugo bila potisnuta u Kini i postala je sve više zabranjena u Hong Kongu otkako je u junu 2020. nametnut sveobuhvatan zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji praktično zabranjuje bilo kome održavanje memorijalnih događaja.

U Pekingu je uočeno dodatno osiguranje oko Trga Tjenanmen, koji je već dugo opkoljen sigurnosnim provjerama koje zahtijevaju da oni koji ulaze pokažu identifikaciju.

Oni koji su prolazili pješice ili biciklom avenijom Changan koja ide sjeverno od trga također su zaustavljeni i primorani da pokažu legitimaciju.

Ipak, viđene su gomile turista kako posjećuju kultno mjesto, a stotine su stajale u redu za ulazak na trg.

Uoči godišnjice, grupa majki koje su izgubile svoju djecu u napadima zatražila je odštetu i izdala saopćenje u kojem obnavljaju svoj poziv na "istinu, kompenzaciju i odgovornost".

Human Rights Watch je pozvao kinesku vladu da prizna odgovornost za ubistvo prodemokratskih demonstranata.

"Kineska vlada nastavlja izbjegavati odgovornost za višedecenijski masakr na Tjenanmenu", kazao je Yaqiu Wang, viši kineski istraživač u Human Rights Watchu.

TRT Balkan / agencije