Palestinsko Ministarstvo zdravstva objavilo je da je bolnica prekinula rad zbog izraelskih napada.             Foto: AA

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da bolnica Tursko-palestinskog prijateljstva, jedini centar u kojem se liječe oboljeli od raka u blokiranom Pojasu Gaze, trenutno ne može raditi i pozvao je na hitnu podršku za spašavanje života.

Naveo je da je bolnica Tursko-palestinskog prijateljstva, glavni centar za liječenje od raka u Pojasu Gaze, trenutno van funkcije zbog nedostatka goriva i nedavnih zračnih napada u blizini.

"Hitno pozivamo na podršku za spašavanje života", poručio je Ghebreyesus.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva objavilo je da je bolnica prekinula rad zbog izraelskih napada.

U objavi na društvenoj mreži X Ljekara bez granica (MSF), objavljeno je da je na trećem spratu objekta pričinjena velika materijalna šteta zbog napada na bolnicu 30. oktobra.

"Bolnica Tursko-palestinskog prijateljstva od danas je prestala pružati usluge zbog nestašice goriva i brojnih napada koji pogađaju ustanovu. Ovo je jedina javna bolnica u Pojasu Gaze u kojoj se mogu liječiti oboljeli od raka, a životi desetina oboljelih od raka sada su ugroženi", objavili su.

Navedeno je i da Izrael i dalje sprečava ulazak goriva potrebnog za opskrbu bolnica u Gazi, a upućen je i poziv da se odmah omogući ulazak vode, hrane, goriva, medicinskih potrepština i dovoljno humanitarne pomoći u blokiranu palestinsku enklavu.

TRT Balkan / agencije