Na društvenim mrežama objavljen je nedavno snimak ranjenog Palestinca privezanog za vojni džip tokom racije koju su izraelske snage izvele u subotu u okupiranom gradu Jeninu na Zapadnoj obali.     Foto: Reuters

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija (UN) Stephane Dujarric izrazio je duboku zabrinutost i upozorio na gruba kršenja normi i prava nad stanovnicima Pojasa Gaze.

“Užasnuti smo svakim kršenjem. Mislim da je snimak Palestinca privezanog na vojnom džipu bio zaista užasan i za takvo ponašanje mora postojati odgovornost“, odgovorio je Dujarric na pitanje novinara AA kakva je reakcija UN-a na napade Izraela koji i dalje krše međunarodno humanitarno pravo.

Na društvenim mrežama objavljen je nedavno snimak ranjenog Palestinca privezanog za vojni džip tokom racije koju su izraelske snage izvele u subotu u okupiranom gradu Jeninu na Zapadnoj obali.

Podsjetivši na bebu koja je ubijena u današnjem izraelskom bombardovanju u Gazi, Dujarric je rekao da je samo još jedan od tragičnih primjera stradanja ljudi.

“Mnogo, mnogo je ljudi, mladih, starih, bilo koje dobi, koji i dalje pate i koji nastavljaju da umiru u ovom sukobu sve dok se strane ne dogovore da zaustave ovaj sukob“, poručio je Dujarric.

Više od 37.700 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, a više od 86.400 je povrijeđeno.

Više od osam mjeseci izraelskih napada, veliki dijelovi Gaze leže u ruševinama usred teških blokada u dopremanju hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Aviv naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije