Jerusalem Post je izbrisao članak ubrzo nakon žestokih reakcija korisnika društvenih mreža, koji su osudili članak zbog netaktične promocije onoga što su nazvali "genocidnom dijetom".      Foto: TRT Balkan

Jerusalem Post je 5. novembra objavio članak “Kako iskoristiti stres iz rata između Izraela i Hamasa za mršanje” i izbrisao ga ubrzo nakon žestokih reakcija korisnika društvenih mreža, koji su osudili članak zbog netaktične promocije onoga što su nazvali "genocidnom dijetom".

Članak u izraelskim novinama sugerirao je da bi stres izazvan "intenzitetom borbi u Gazi" mogao biti pozitivan jer bi mogao potisnuti hormone apetita i motivirati ljude na vježbanje, što bi neizbježno rezultiralo gubitkom težine.

Nakon brisanja članka čitateljima je savjetovano da "slušaju svoja tijela i jedu kada su gladni" te da izbjegavaju izgladnjivanje u nekontrolisanom prejedanju, a preporučili su i ograničenje sati gledanja vijesti.

U međuvremenu su trgovine i pekare u Gazi ostale bez osnovnih prehrambenih artikala kao što su brašno i hljeb otkako je Izrael najavio "potpunu opsadu" 9. oktobra, rekavši da enklava neće imati "struje, hrane, goriva" i ispunio svoje obećanje.

Kao rezultat toga, samo dva posto hrane koju Gaza obično prima stiglo je u opkoljenu enklavu u posljednjih mjesec dana, navodi Oxfam.

TRT Balkan