Sedam zemalja, odnosno Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Eritreja, Nikaragva i Mali, glasalo je protiv rezolucije dok su 32 bile suzdržane, uključujući Kinu i Indiju.     Foto: AA

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GSUN) velikom većinom glasova usvojila je rezoluciju koju je podnijela Ukrajina, a kojom se Rusija poziva na potpuno i bezuvjetno povlačenje svojih snaga iz Ukrajine.

Rezolucija savjetodavnog karaktera usvojena je na 11. izvanrednom zasjedanju Generalne skupštine koja je raspravljala o ratu u Ukrajini koji je počeo napadom Rusije na tu zemlju 24. februara prošle godine.

Sedam zemalja, odnosno Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Eritreja, Nikaragva i Mali, glasalo je protiv rezolucije dok su 32 bile suzdržane, uključujući Kinu i Indiju.

Rezolucija Generalne skupštine poziva države članice UN-a i međunarodne organizacije da udvostruče podršku diplomatskim naporima za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini. Također se poziva na momentalni prekid napada na infrastrukturu Ukrajine i bilo kakvih namjernih napada na civilne objekte.

Zahtijeva se i da Rusija odmah, potpuno i bezuvjetno povuče sve svoje vojne snage s teritorija Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

TRT Balkan / agencije