Njemačka, koja se u velikoj mjeri oslanja na ruski gas kroz gasovod Sjeverni tok 1, ove zime će se suočiti sa nestašicom, zajedno sa nekim zemljama istočne Evrope.

Od danas su na tri dana zaustavljene isporuke gasovodom Sjeverni tok, kojim se ruski prirodni gas prenosi u Njemačku.

Kompanija Nord Stream AG, koja upravlja gasovodom, saopćila je da od 31. avgusta do 3. septembra gasovodom nisu planirane nikakve isporuke prirodnog gasa.

Ruska kompanija Gazprom također je saopćila da su pošiljke preko Sjevernog toka potpuno zaustavljene i da danas počinju planirani radovi na održavanju kompresorske jedinice.

Gazprom je i 19. avgusta najavio ovu trodnevnu obustavu isporuka prirodnog gasa Sjevernim tokom zbog održavanja kompresorske jedinice.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u jučerašnjem saopštenju naveo da su isporuke prirodnog gasa zaustavljene zbog sankcija i da građani Evrope moraju plaćati velike cijene zbog koraka koje su preduzeli evropski političari.

Gazprom je ranije smanjio količinu prirodnog gasa Sjevernim tokom za oko 80 odsto, uz obrazloženje da se različiti dijelovi koji se koriste u gasovodu ne mogu održavati zbog sankcija.

TRT Balkan / agencije