Medicinski izvori rekli su za Anadolu da su među povrijeđenima i terenski novinari arapskog kanala TRT koji izvještavaju o napadima u Gazi.      Foto: AA

Nekoliko novinara povrijeđeno je u petak u izraelskom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze.

Medicinski izvori rekli su za Anadolu da su među povrijeđenima i terenski novinari arapskog kanala TRT koji izvještavaju o napadima u Gazi.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje je izraelska vojska izvela na Pojas Gaze od početka rata u oktobru prošle godine porastao je na 33.634.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije