Naglašeno je da su ekipe došle do tijela ispod ruševina i da su u toku napori da dođu do nestalih i povrijeđenih.      Foto: AA

Palestinska agencija za civilnu odbranu u Pojasu Gaze saopštila je da su njihovi timovi u ruševinama zgrade u Rafahu pronašli značajan broj tijela nakon zračnog napada izraelske u južnom dijelu enklave.

"Mnogi Palestinci su stradali u zračnom napadu koji je izvršila okupaciona vojska na višespratnicu koja pripada porodici Abdulal koja se nalazi u ulici George u istočnom dijelu Rafaha", navodi se u saopštenju Civilne odbrane.

Naglašeno je da su ekipe došle do tijela ispod ruševina i da su u toku napori da dođu do nestalih i povrijeđenih.

Svjedoci su također rekli za Anadolu da su timovi prve pomoći i civilne odbrane stigli do tijela mnogih, uključujući žene i djecu.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 34.049.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije