Uhapšen je na području Netzarima na jugu grada Gaze 10. novembra prošle godine.      Foto: AA

Porodica ljekara Iyad er-Rantisija, kojeg je Izrael pritvorio u Pojasu Gaze u novembru prošle godine, a čija smrt je objavljena 18. juna ove godine, zahtijeva istragu o okolnostima njegova gubitka života.

Rantisi je svoj dom na sjeveru Gaze napustio nakon što su izraelske snage zatražili od stanovnika da se premjeste u južne dijelove palestinske enklave.

Uhapšen je na području Netzarima na jugu grada Gaze 10. novembra prošle godine.

Izraelski mediji su 18. juna objavili da je Rantisi umro u istražnom centru povezanom s izraelskom agencijom za unutrašnju sigurnost, Shin-Bet (Shabak), sedmicu nakon što je pritvoren.

Njegova porodica je za AA izjavila da žele da se ispitaju okolnosti pod kojim je Rantisi preminuo. Također žele i da preuzmu njegovo tijelo, ukoliko je mrtav.

Rantisijeva supruga Rende Misbah al-Hems prisjetila se da su prošle godine pod pritiskom izraelske vojske odlučili da migriraju sa sjevera na jug Gaze.

"Moj suprug je tada bio u bolnici, radio je operaciju. Izašao je u zelenoj kecelji, bila je u krvi", prisjetila se Rende.

Nakon toga su zajedno - Rantisi, ona, njihovo troje djece, svekrva i snaha bili na putu prema jugu Pojasa Gaze.

Kada su stigli u Netzarim bili su izloženi lošem tretiranju izraelskih vojnika.

"Sve je bilo puno, oko 30.000 se selilo iz jednog dijela u drugi. Rekli su da stanemo, stali smo i počeli su da nas snimaju kamerama. Onda su rekli: 'Ti u zelenoj kecelji, dođi prema nama'. Nakon toga su rekli da klekne. Bili smo u šoku. Nismo vjerovali šta traže", ispričala je Rende.

Vojnici su ga nakon toga priveli. Nisu imali nikakve informacije o njemu. Pitali su ali odgovora nije bilo.

"Nastavili smo hodati i kada smo se približili Nuseiratu, rekli su da je bio napad na kontrolni punkt. Rekli su da je možda moj suprug poginuo ili ranjen u napadu. Otišla sam u bolnicu Aksa da pitam, rekli su da niko takav nije dovezen tamo", kazala je Rende.

Tada kreću teški dani za ovu porodicu.

"Tada su počele naše prave nevolje. Ostali smo bez oca, bez partnera, bez brata. Rantisi nam je bio sve. Svakodnevno smo se nadali", istakla je Rende.

Obraćali su se Crvenom krsti i nadležnim organima, ali osam mjeseci nije bilo vijesti.

"Neki kažu da je poginuo, neki kažu da ne znaju. Kažu da je umro tokom ispitivanja, sedam dana nakon što je priveden. Kažu da je imao srčani udar, ali on nije bio bolestan. Imao je 53 godine, ali je bio zdrav", pojasnila je Rende.

Želi da zna istinu o njegovoj sudbini.

Obraćajući se cijelom svijetu i organizacijama za ljudska prava, kazala je: "Treba da se istraži da li je moj suprug mrtav, šta se desilo, zašto je bio na ispitivanju? Kada je njegova grupa puštena, mislila sam da će možda i on biti pušten zajedno s njima, a čekam osam mjeseci".

Istakla je da Izrael posebno cilja na zdravstvene radnike.

Sestra ljekara Rantisija, Hena Muhammed er-Rantisi, izjavila je da su osam mjeseci pokušavali dobiti vijesti o njenom braty, da su pitali puštene zatvorenike, ali nisu mogli dobiti jasne informacije.

O njegovoj smrti su pročitali u izraelskim medijima.

Napominjući da je Izrael do sada ubio stotine zdravstvenih radnika, Rantisi je naglasila da su Gazi u ovom trenutku ovi ljekari veoma potrebni.

Prema podacima vladinog Ureda za medije u Gazi, do sada je u izraelskim napadima ubijeno 499 zdravstvenih radnika.

TRT Balkan / agencije