Gaza: Iz masovnih grobnica u Khan Younisu izvučena 392 tijela

Gaza: Iz masovnih grobnica u Khan Younisu izvučena 392 tijela

Među žrtvama su pronađena tijela djece.
Navedeno je da je nekoliko žrtava pokopano u plastičnim vrećama na dubini od tri metra, što je ubrzalo njihovo raspadanje.     Foto: AA

Timovi palestinske civilne zaštite do sada su izvukli 392 tijela u bolnici Nasser u Khan Younisu, na jugu Pojasa Gaze.

"Timovi civilne zaštite iskopali su 392 tijela iz masovnih grobnica", rekla je agencija na konferenciji za novinare u južnom gradu Rafahu.

Među žrtvama su pronađena tijela djece.

"Ne znamo razlog prisustva dječijih tijela u masovnim grobnicama u bolnici", saopštila je agencija.

Kako navodi agencija, na tijelima žrtava pronađeni su tragovi mučenja.

"Postoje indicije o izvršenju terenskih egzekucija nad nekim žrtvama, dok su tijela drugih žrtava imala tragove mučenja, a ostale su žive zakopane", dodali su.

Navedeno je da je nekoliko žrtava pokopano u plastičnim vrećama na dubini od tri metra, što je ubrzalo njihovo raspadanje.

Tijela su otkrivena nakon što se izraelska vojska povukla iz Khan Younisa 7. aprila nakon četvoromjesečne kopnene ofanzive u gradu.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.300 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije