Među prikupljenim dokazima je i fotografija artiljerijskih granata M825 i M825A1 s oznakom D528.     Foto: AA

Među dokazima koje je dokumentirao Amnesty International da je izraelska vojska koristila artiljerijske granate od bijelog fosfora u gusto naseljenim civilnim područjima Gaze, nalaze se i fotografije koje je snimio fotoreporter Anadolu.

Iz Amnesty Internationala saopćeno je da je Program za odgovor na krizne situacije ove organizacije prikupio uvjerljive dokaze koji dokumentiraju izraelsku upotrebu artiljerijskih projektila s bijelim fosforom u Gazi.

Videosnimci i fotografije koje je potvrdila Laboratorija za dokaze o kriznim situacijama ove organizacije pokazuju da je Izrael koristio bijeli fosfor u Gazi, koju bombarduje od 7. oktobra.

Među prikupljenim dokazima je i fotografija artiljerijskih granata M825 i M825A1 s oznakom D528, koju identifikacioni kod američkog Ministarstva odbrane koristi za "municiju na bazi bijelog fosfora", a koje je 9. oktobra snimio fotoreporter AA Mustafa Al-Kharouf.

U AA vizualima, objavljene su fotografije od 10. i 11. oktobra kada je bijeli fosfor eksplodirao u zraku tokom izraelskih zračnih napada na Gazu.

Teško liječenje

Dim bijelog fosfora, koji je prema međunarodnom pravu zabranjen za upotrebu u područjima s gustim civilnim stanovništvom, može uzrokovati iznenadne rane u plućima i gušenje pri udisanju.

Bijeli fosfor, koji može izazvati i opekotine drugog i trećeg stepena na koži, lako se zapali u kontaktu s kiseonikom, a kada se koristi kao bomba, izaziva požar, kao i snažno eksplozivno dejstvo.

Požari uzrokovani bijelim fosfornim bombama mogu se proširiti na velika područja i ovi požari se nastavljaju sve dok se fosfor u tom području ne iscrpi.

Vrlo je teško liječiti one koji su izloženi bijelom fosforu, koji se u organizam unosi udisanjem, kontaktom ili gutanjem, lijepi se za mnoge površine i zarazan je. Zbog toga ljudi koji liječe povrede uzrokovane bombom moraju proći posebnu obuku kako bi se zaštitili.

Bijela fosforna bomba u međunarodnom pravu

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija (UN) o konvencionalnom oružju (CCW), zabranjeni su napadi zračnim zapaljivim oružjem u civilnim područjima.

Ne postoje zakonske prepreke za korištenje dima koji emituje bijeli fosfor u svrhe kao što je kamufliranje vojnih jedinica na otvorenim područjima.

S druge strane, nastavljaju se rasprave o tome da li bijeli fosfor treba smatrati ratnim zločinom zbog utjecaja i štete koju uzrokuje po ljude.

U izvještaju objavljenom 2010. godine o nekažnjivosti kršenja pravila rata u Gazi, Human Rights Watch je naveo da je Izrael koristio municiju sa bijelim fosforom u Pojasu Gaze u napadima koji su trajali od decembra 2008. i do 2009. godine.

TRT Balkan / agencije