Naglašeno je da se ovakvi tragični slučajevi događaju kao posljedica kontinuiranih izraelskih napada i blokade Pojasa Gaze.          Foto: AA

Sedmomjesečna beba preminula je u Dei ral-Balahu u centralnom dijelu Pojasa Gaze usljed potranjenosti i nedostatka medikamenata.

Neimenovani zdravstveni službenici kazali su da se radi o bebi Abu Ataya koja je preminula zbog nedostatka hrane, lijekova i adekvatne zdravstvene usluge, a što su sve posljedice brutalnih napada koje Izrael izvodi na blokirani Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Isti izvori kazali su da je preminula beba rođena nakon početka izraelskih napada i da joj je bila potrebna posebna hrana i lijekovi zbog bolesti.

Naglasili da se ovakvi tragični slučajevi događaju kao posljedica kontinuiranih izraelskih napada i blokade Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima od 7. oktobra do sada je ubijenio najmanje 36.224 Palestinaca, uključujući 15.328 djece i 10.171 ženu, a ranjeno je 81.777 osoba.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

TRT Balkan / agencije