“Ući ćemo u Rafah. Vratićemo se u Khan Younis. I mi ćemo djelovati u Gazi. Gdje god postoje teroristički ciljevi", dodao je.     Foto: AA

Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz rekao je u srijedu da je Hamas vojno poražen i da će vojska ući u Rafah i vratiti se u Khan Younis, objavili su izraelski mediji.

"S vojne tačke gledišta – Hamas je poražen. Njegovi borci su eliminisani ili se kriju, a njegove sposobnosti su osakaćene”, rekao je Gantz nakon sastanka njegove stranke Nacionalnog jedinstva u južnom izraelskom gradu Sderotu, piše "The Times of Israel".

“Ući ćemo u Rafah. Vratićemo se u Khan Younis. I mi ćemo djelovati u Gazi. Gdje god postoje teroristički ciljevi", dodao je.

Izraelski Kanal 12 javio je da je došlo do "žestokih nesuglasica i diskusija" između premijera Benjamina Netanyahua i nekoliko njegovih ministara s jedne strane, i načelnika generalštaba Herzi Halevija s druge, u vezi sa odlaganjem vojne operacije u gradu Rafahu, južnoj Gazi.

Kanal je naveo da je "na proširenom sastanku ratne vlade u utorak izbila burna diskusija nakon povlačenja izraelske vojske iz Khan Younisa i odlaganja operacije u Rafahu".

Kabinet se sastao kasno u utorak u kontekstu razgovora o sporazumu o razmjeni zarobljenika i povlačenju izraelske vojske iz Khan Younisa, navodi kanal.

Tokom sastanka, ministar pravde Yariv Levin je upitao:

"Kako se snage mogu povući iz Kan Younisa prije Ramazanskog bajrama?"

Halevi je odgovorio:

“Tamo smo završili manevar i iscrpili smo svoje ciljeve za sada, te želimo da podmladimo snage i pripremimo se za Rafah.”

Kako javlja Kanal 12, ministar finansija Israel Katz se umiješao u diskusiju, rekavši:

"Zašto čekamo? Trebali bismo već biti tamo".

Netanyahu, koji zavisi od krajnje desničarskih saveznika kako bi svoju vladu održao na vlasti, nije šutio i obratio se Haleviju, rekavši: "Zašto niste prvobitno predložili ulazak na jug i sjever?".

Halevi je odgovorio, rekavši:

"Što se tiče Rafaha, preporučujem da se ne razgovara o vremenu ulaska. Kada neprijatelj shvati tačno kada i kako će se to dogoditi, to će rezultirati žrtvama (izraelskim op.a.).”

TRT Balkan / agencije