Istakao je da su dodatno pojačali opsadu grada Gaze.    Foto: Reuters

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant izjavio je da izraelski vojnici napreduju prema centru grada Gaze, koji se nalazi na sjeveru blokiranog Pojasa Gaze.

Gallant je na konferenciji za novinare u Tel Avivu dao najnovije informacije o napadima izraelske vojske na Pojas Gaze.

Gallant je rekao da su izraelske snage koordinirano iz zraka, s kopna i mora napale ciljeve vojnog krila Hamasa, Brigade Al-Qassam, u gradu Gazi.

Istakao je da su dodatno pojačali opsadu grada Gaze.

Gallant tvrdi da izraelske snage napreduju prema "srcu" grada Gaze sa sjevera i juga i pokušavaju ući u stambena područja.

Komentarišući apele za humanitarnu pauzu u napadima na Gazu, izraelski ministar odbrane je ponovio da to neće biti moguće bez oslobađanja talaca.

Gallant se dotakao i sve većih tenzija na libanskoj granici, napominjući da Izrael nema namjeru ući u rat sa Hezbollahom.

SAD se protivi ponovnoj okupaciji Pojasa Gaze

Sjedinjene Američke Države (SAD) u utorak su objavile da ne podržavaju "ponovnu okupaciju" Pojasa Gaze od strane Izraela nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da će njegova zemlja preuzeti "sveukupnu sigurnosnu odgovornost" na toj teritoriji.

"Mi ne podržavamo ponovnu okupaciju Gaze, a ne podržava ni Izrael", rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel i dodao:

"Državni sekretar Antony Blinken je bio prilično jasan u vezi toga i tokom svojih putovanja."

Patel je napomenuo da se SAD složio sa Izraelom da "nema povratka na status quo od 6. oktobra".

"Izrael i region moraju biti sigurni, a Gaza više ne može biti baza iz koje se mogu pokrenuti teroristički napadi protiv naroda Izraela ili bilo koga drugog", dodao je Patel.

Pojas Gaze je pod teškim izraelskim bombardovanjem otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula iznenadnu ofanzivu na Izrael 7. oktobra.

Od tada je ubijeno najmanje 10.328 Palestinaca, među kojima 4.237 djece i 2.719 žena. Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

TRT Balkan / agencije