Japanski premijer Kishida Fumio je u govoru na samitu najavio da će njegova zemlja obezbijediti 4,5 milijardi dolara finansijske podrške za obnovu Ukrajine.               Foto: AA

Lideri zemalja Grupe 7 (G7) izjavili su da je potrebno hitnije djelovanje kako bi se pronašlo rješenje za pogoršanu humanitarnu krizu u Pojasu Gaze i kako bi se smanjio broj civilnih žrtava.

Na online samitu lidera G7 čiji je domaćin bio Japan, raspravljalo se o aktuelnim pitanjima, uključujući Pojas Gaze i rusko-ukrajinsku krizu.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj na kraju samita, navedeno je da je u vezi s krizom na Bliskom istoku "potrebno hitnije djelovanje kako bi se pronašlo rješenje za pogoršanu humanitarnu krizu u Gazi i kako bi se minimizirale civilne žrtve".

U deklaraciji se navodi da podržavaju "više humanitarne akcije" u pružanju pomoći regionu, te se poziva Hamas da "odmah oslobodi sve taoce bez preduslova".

Kako bi se smanjili izvori prihoda Rusije, koja nastavlja sa napadima na Ukrajinu, odlučeno je da se od sljedećeg mjeseca uvedu ograničenja uvoza ruskih dijamanata.

Napomenuto je da će G7 "ograničiti kapacitet Rusije da finansira svoj ilegalni rat poduzimanjem koraka koji će ograničiti njen energetski prihod i buduće ekstraktivne sposobnosti".

Saopćeno je da će biti uvedena ograničenja uvoza na "neindustrijske dijamante koji se kopaju, obrađuju ili proizvode u Rusiji", te da će se postepeno ograničavati uvoz ruskih dijamanata prerađenih u trećim zemljama.

Japanski premijer Kishida Fumio je u govoru na samitu najavio da će njegova zemlja obezbijediti 4,5 milijardi dolara finansijske podrške za obnovu Ukrajine.

Prema službenoj novinskoj agenciji Kyodo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, govoreći na online samitu, ponovio poziv kolegama u G7 da nastave pomagati njegovoj zemlji.

TRT Balkan / agencije