Kritikovao je odnos Francuske prema Hamasu, nazvavši ga kapitulacijom pred politikom Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.             Foto: AA

Poznati francuski politikolog i pristalica Gaze je u priveden zbog "zagovaranja terorizma", rekao je u utorak njegov advokat.

Francois Burgat je priveden u južnom gradu Aix-en-Provence zbog navodnog "zagovaranja terorizma", rekao je advokat Rafik Chekkat na platformi X.

Evropska jevrejska organizacija podnijela je pritužbu protiv stručnjaka za arapski svijet i islamofobiju zbog dijeljenja objave na X-u 2. januara, rekao je Chekkat za Anadolu.

“Burgat daje iskrene odgovore i poziva se na svoj status istraživača i knjige koje je napisao. Rekao je da je saslušan i u Narodnoj skupštini, Senatu, Krivičnom sudu itd. Postavljana su mu pitanja o sukobu i imao je priliku da se izjasni”, objasnio je advokat.

Burgat je otvoreno izrazio podršku Gazi u različitim izjavama i rekao je da ima “beskrajno više poštovanja i uvažavanja prema lideru Hamasa nego lideru države Izrael”.

Također je kritikovao odnos Francuske prema Hamasu, nazvavši ga kapitulacijom pred politikom Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.

TRT Balkan / agencije