Iz Udruženja "Komisija bijelih traka" su posebno naglasili značaj Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (GS UN).     Foto: AA

Sedina Delić-Tanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici i aktivistkinja, supredsjednica Udruženja "Komisija bijelih traka", održala je predavanje učenicima "Colluge Irene Joliot-Curie" u Wittenheimu u Francuskoj.

Delić-Tanović javnim angažmanom jasno naglašava da genocid nikada nije apstraktan događaj koji se jednostavno dogodi, već je rezultat političkog procesa.

Udruženje "Komisija bijelih traka" upravo želi mlađim generacijama i široj javnosti ukazati na uzroke i početke diskriminatorskih i zločinačkih politika u Prijedoru, koje su vodile ka genocidu u Srebrenici i istrebljenju Bošnjaka i Hrvata u bh. entitetu Republici Srpskoj, o označavanju nepoželjnih građana, hramova i kuća bijelim trakama i plahtama, o zatvaranju u prijedorske koncentracione logore, o masovnim likvidacijama i grobnicama, o nasilnim deportacijama desetina hiljada nevinih iz njihovih domova.

Delić-Tanović je preživjela genocid u Srebrenici kao dijete. Danas obilazi učionice u Francuskoj i Švicarskoj, dijeleći svoju životnu priču, iskustva i ukazujući na značaj očuvanja transgeneracijskog sjećanja.

U petak je u okviru inicijative podizanja građanske svijesti o genocidu u Srebrenici, koju je pokrenula profesorica Veldana Jukić, govorila pred 130 učenika.

Iz Udruženja "Komisija bijelih traka" su posebno naglasili značaj Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (GS UN).

"Vidimo Rezoluciju kao važan istorijski i etički putokaz i alat za borbu protiv zaborava, negiranja i diskriminacije. Nadamo se da će Rezolucija potaknuti sve građane u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, bez obzira na etnički i nacionalni identitet, na suočavanje sa istinom o ratovima iz 1990-tih i istinom o zločinima i genocidu", navodi se u saopštenju.

Smatraju da je proglašenje Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici ključan za sjećanje i edukaciju o genocidu koji je izvršen u Srebrenici.

Profesorica Veldana Jukić, koja je pokrenula inicijativu podizanja građanske svijesti o genocidu u Srebrenici, također je čvrsti zagovornik obrazovanja učenika o genocidu.

"Predavanja o ovim bolnim sjećanjima, program koji Udruženje implementira u švicarskim i francuskim školama ima za cilj očuvanje historije i informiranje budućih generacija o genocidu kao činjenici", smatra Jukić.

Učesnici su izrazili želju za djelovanjem s ciljem izgradnje pravednijeg i mirnijeg svijeta.

Udruženje "Komisija bijelih traka" planira ponoviti slične događaje i u drugim obrazovnim ustanovama, s ciljem da dosegne do šire javnosti u Švicarskoj i Francuskoj.

TRT Balkan / agencije