Ranije je list "Le Figaro" objavio da je francuski predsjednik spreman da usvoji mjere za uspostavljanje reda i zakona "bez tabua".       Foto: Reuters

Francuska premijerka Elisabeth Borne izjavila je da će sve opcije, uključujući i vanredno stanje, biti razmotrene za uspostavljanje reda i zakona zbog protesta nakon što je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji je odbio poslušati naredbu.

Ona je rekla novinarima da će vlada razmotriti "sve opcije" s predsjednikom Emmanuelom Macronom, na sastanku koji će biti održan poslijepodne, a zakazan je nakon treće noći protesta širom Francuske.

Ranije je list "Le Figaro" objavio da je francuski predsjednik spreman da usvoji mjere za uspostavljanje reda i zakona "bez tabua". Navedeno je i da je Makron ranije otišao sa samita Evropske unije u Briselu da bi se vratio u Pariz.

Očekuje se da će predsjednika izvijestiti premijerka i ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin o preporukama za rješavanje situacije do koje je došlo nakon smrti Nahela M., kojeg je policija ubila u utorak u pariškom predgrađu Nanterre jer se nije zaustavio zbog saobraćajnih prekršaja.

Francusko tužilaštvo saopštilo je da je policajac koji je ubio tinejdžera optužen za namjerno ubistvo i smješten u istražni zatvor.

Od tada je ukupno više od 800 osoba uhapšeno širom Francuske, a sukobi između demonstranata i policije prijavljeni su u mnogim gradovima, uključujući Pariz, Bordeaux, Lyon, Roubaix, Marseille i Lille.

Demonstranti su zapalili razne zgrade i vandalizovali javnu imovinu, a u više predgrađa i gradova u pariskoj regiji uveden je policijski sat.

Sva područja u Francuskoj su pogođena protestima, a videosnimci na društvenim mrežama prikazuju demonstrante kako pljačkaju restorane i trgovine.

Na meti demonstranata bile su i javne zgrade, uključujući škole, a najmanje desetina javnih autobusa je zapaljena u pariskoj regiji.

"Le Figaro" je objavio izjavu Macrona koji je naveo da su gađane 942 zgrade, da je 2.000 vozila zapaljeno, te da je tokom noći izazvano 3.880 požara.​​​​​

Borne je u petak na Twitteru objavila da je nasilje nepodnošljivo i neoprostivo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija uhapsila 875 osoba, uključujući 408 u pariskoj regiji. U sukobima je povrijeđeno i 249 policajaca.​

TRT Balkan / agencije