U saopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova se navodi da će Vijeće sigurnosti održati hitan sastanak u vezi sa situacijom u Rafahu.     Foto: Reuters

Vlasti Francuske poručile su da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija mora usvojiti novu rezoluciju o situaciji na Bliskom istoku.

U saopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova se navodi da će Vijeće sigurnosti održati hitan sastanak u vezi sa situacijom u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze koji je na meti žestokih izraelskih napada.

“S obzirom na ozbiljnost situacije, Francuska smatra neophodnim više nego ikada da Vijeće usvoji novu rezoluciju. Ove operacije moraju prestati, kao što je zatražio i Međunarodni sud pravde“, navodi se u saopćenju iz Pariza.

Također se navodi da Vijeće sigurnosti mora dozvoliti UN-u da odigra svoju ulogu u Pojasu Gaze kako bi odgovorilo na neposredne potrebe stanovništva i pustilo Palestince da upravljaju teritorijom koja mora biti sastavni dio njihove države.

Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi brutalne napade na Pojas Gaze, a Francuska je otvoreno izražavala podršku Izraelu.

Međutim, francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je jučer “bijes“ zbog izraelskih napada na Rafah.

“Ove operacije moraju prestati. U Rafahu nema sigurnih zona za palestinske civile. Pozivam na puno poštivanje međunarodnog prava i hitan prekid vatre“, poručio je Macron.

TRT Balkan / agencije