Demonstranti su ispalili pirotehnička sredstva na policiju u glavnom gradu dok su istovremeno zapalili barikade u popularnom naselju Barbes.       Foto: Reuters

Francuska je i u subotu uvečer, petu noć zaredom, bila poprište protesta zbog policijskog ubistva mladića, a u više gradova izbili su neredi i sukobi između policije i demonstranata, uključujući i grupe ekstremne desnice.

Snimci na društvenim mrežama prikazuju demonstrante kako pale vozila i izazivaju požare na raznim lokacijama širom Pariza.

Demonstranti su ispalili pirotehnička sredstva na policiju u glavnom gradu dok su istovremeno zapalili barikade u popularnom naselju Barbes.

Na osiguranju reda u Francuskoj je sinoć bilo angažirano 45.000 policajaca i pripadnika žandarmerije, a policija je ponovo evakuirala kultnu aveniju Champs-Elysees u Parizu.

Sukobi između policije i demonstranata vođeni su na uskim ulicama u kojim je policija pokušavala da spriječi pljačku i vandalizam.

Francuska premijerka Elisabeth Borne posjetila je krizni centar u Parizu koji djeluje u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Došla sam ovdje da im potvrdim svoju punu podršku i podršku moje Vlade. Večeras je 45.000 policajaca i žandarma, zajedno sa hiljadama vatrogasaca, mobilisano da štite i održavaju javni red“, poručila je Borne.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju haotične scene koje se odvijaju u različitim gradovima, među kojima su Pariz, Marseille, Lyon, Strasbourg i Nica

U Strasbourgu, Rennesu i Venissieuxu maskirani demonstranti gađali su policiju pirotehničkim sredstvima.

Marseille je također svjedočio višestrukim neredima, a policija je navodno ispaljivala gumene metke kako bi suzbila proteste. Demonstranti su upali u prodavnicu automobila i pobjegli sa nekoliko vozila, dok su dva policajca povrijeđena pirotehničkim sredstvima.

Francuska televizija BFMTV javlja da je nekoliko gradonačelnika zatražilo dodatnu pomoć od Vlade za uspostavljanje reda.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je 427 osoba privedeno širom Francuske.

S druge strane, lokalni mediji javljaju da su na ulice širom Francuske izašle i ekstremne desničarske grupe i maskirane izvele napade na demonstrante u Angersu i Chamberyju.

Protesti u Francuskoj održavaju se nakon što je policajac u utorak ubio 17-godišnjeg vozača Nahela M, porijeklom iz Afrike, upucavši ga iz neposredne blizine u pariskom predgrađu Nanterre.

Blizu 2.000 osoba je uhapšeno, dok je više od 200 policajaca povrijeđeno od početka protesta.

Policajac koji je upucao Nahela suočava se s formalnom istragom ubistva i stavljen je u pritvor.

TRT Balkan / agencije