Nakon objavljivanja nezvaničnih rezultata, demonstranti su se okupili na Trgu Republike u Parizu kako bi proslavili pobjedu ljevičara.            Foto: AA

Francuska policija upotrijebila je noćas suzavac kako bi intervenisala protiv demonstranata koji su slavili pobjedu ljevičarskog saveza nad krajnjom desnicom na prijevremenim izborima čiji je drugi krug održan u nedjelju.

Ljevičarski savez Novi narodni front (NFP) vodi u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora, a prema projekcijama zasnovanim na procjenama Ifop-a NFP bi mogao da osvoji 180 do 215 mjesta u Narodnoj skupštini, donjem domu parlamenta.

Centristički savez Zajedno za Republiku predsjednika Emmanuela Macrona, zauzeo je drugo mjesto sa 150 do 180 mjesta, dok će krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen, koje je slavilo pobjedu u prvom krugu, dobiti 120 do 150 mjesta.

Narodna skupština ima ukupno 577 poslaničkih mjesta, a predviđa se da nijedan od ova tri saveza neće imati apsolutnu većinu od 289 mandata.

Nakon objavljivanja nezvaničnih rezultata, demonstranti su se okupili na Trgu Republike u Parizu kako bi proslavili pobjedu ljevičara.

Noseći francuske i palestinske zastave, kao i transparente na kojima je pisalo "Nema mjesta za fašiste u našem komšiluku" i "Revolucija", demonstranti su uzvikivali slogane protiv krajnje desnice i fašizma.

U početku je okupljanje izgledalo kao proslava, ali su se tenzije između policije i demonstranata povećavale kako su sati prolazili.

Neki demonstranti su palili bicikle i bacali vatromet i razne predmete na policiju.

Policija je demonstrante rastjerala suzavcem, a vatrogasne ekipe gasile su zapaljene bicikle.

TRT Balkan / agencije