U saopštenju se navodi da su izraelska naselja na palestinskim teritorijama protivna međunarodnom pravu te da konačno mora prestati njihova gradnja.             Foto: AA

Francuska je u petak osudila izraelsku odluku o odobrenju izgradnje dodatnih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolu.

Izrael je odobrio izgradnju 3.500 novih stambenih jedinica u ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali, podsjetilo je Ministarstvo vanjskih poslova Francuske.

"Francuska poziva izraelsku vladu da se odmah povuče ovu neprihvatljivu, nezakonitu i neodgovornu odluku, u svjetlu ionako visokih tenzija na Zapadnoj obali, posebno uoči predstojećih svetih praznika", naglasilo je Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da su izraelska naselja na palestinskim teritorijama protivna međunarodnom pravu te da konačno mora prestati njihova gradnja.

"Francuska osuđuje sve unilateralne korake koji potkopavaju perspektivu dvodržavnog rješenja, koje je u skladu s pravom Izraela na sigurnost i legitimnim težnjama Palestinaca", dodalo je Ministarstvo, podsjetivši da je Pariz uveo sankcije nasilnim jevrejskim doseljenicima sa Zapadne obale.

Prema palestinskim izvorima, oko 725.000 doseljenika živi u 176 jevrejskih naselja i 186 mjesta na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnima.

TRT Balkan / agencije