Francuska vojska trenutno mijenja svoje stare VAB oklopne transportere koji su počeli da se koriste 1979. godine sa novom generacijom oklopnih vozila.      Foto: Reuters Archive

Francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu rekao je da će Francuska isporučiti stotine oklopnih vozila Ukrajini do početka sljedeće godine, u okviru novog paketa vojne pomoći za tu zemlju koja je u ratu s Rusijom.

"Da bi održala tako široku liniju fronta, ukrajinskoj vojsci su potrebni, na primjer, naši oklopni transporteri. To je apsolutno ključno za mobilnost trupa”, rekao je Lecornu u intervjuu za nedjeljno izdanje francuskog lista "La Tribune".

Francuska vojska trenutno mijenja svoje stare VAB oklopne transportere koji su počeli da se koriste 1979. godine sa novom generacijom oklopnih vozila.

“Ova stara oprema, koja je još uvijek u funkciji, ide direktno u Ukrajinu u velikim količinama. Govorimo o stotinama (vozila op.a.) u 2024. i početkom 2025. godine", kazao je Lecornu.

Također je rekao da će Francuska obezbijediti Ukrajini više protivvazdušnih projektila.

Vlada Francuske nastoji natjerati svoju vojnu industriju da poveća proizvodnju kako bi zadovoljila hitne potrebe Kijeva za municijom.

Lecornu je u utorak rekao da će Francuska uskoro moći isporučiti Ukrajini 78 haubica “Cezar“ i da će povećati zalihe granata.

TRT Balkan / agencije