Francuska: Broj slučajeva rasizma u prošloj godini povećan za 32 posto

Francuska: Broj slučajeva rasizma u prošloj godini povećan za 32 posto

Među faktorima za povećanje broja navode se izraelski napadi na Gazu, te debate o azilu i migracijama.
Oko 56 posto Francuza, sedam posto više nego 2022. godine, smatra da u Francuskoj ima "previše imigranata".     Foto: Reuters

Broj slučajeva rasizma u Francuskoj povećan je za 32 posto u 2023. godini, navodi se u izvještaju Komisije za ljudska prava.

„Tolerancija prema svim manjinskim grupama u Francuskoj pala je 2023. godine, posebno prema jevrejskoj zajednici, a muslimani su grupa koja se najmanje toleriše“, navodi se u izvještaju francuske Nacionalne konsultativne komisije za ljudska prava (CNCDH).

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, broj slučajeva rasizma u 2023. povećan je za 32 posto, dodaje se u izvještaju, a najveći rast je zabilježen u slučajevima antisemitskih rasističkih slučajeva, čiji je broj porastao za 284 posto.

Iz CNCDH-a navode da je na to uticalo više faktora, među kojima su izraelski napadi na Pojas Gaze od 7. oktobra i debate o azilu i migraciji. Napominju da je prema podacima podaci zavoda za statistiku milion ljudi bilo izloženo najmanje jednom rasističkom napadu u prošloj godini.

„Više od polovine Francuza, 51 posto, smatra da se 'više ne osjećaju kao kod kuće u Francuskoj', što je povećanje od osam posto u odnosu na proljeće 2022. godine“, navodi se u izvještaju.

Oko 56 posto Francuza, sedam posto više nego 2022. godine, smatra da u Francuskoj ima "previše imigranata".

Ove brojke odražavaju nedavni kontekst političke i društvene atmosfere, sa usponom stranke krajnje desnice Nacionalno okupljanje (RN), koja je dobila više od 30 posto glasova na izborima za Evropski parlament u junu.

Pobjeda RN-a natjerala je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da prizna poraz svog bloka, raspusti parlament i raspiše vanredne izbore.

Lider RN Jordan Bardela rekao je da će se stranka fokusirati na migracije, ističući da problem stavlja "nepodnošljivu težinu" na "javne finansije i sistem socijalne sigurnosti".

Obećao je da će obuzdati migraciju u Francusku, ukinuti državljanstvo po rođenju, provesti zakonske promjene kako bi se olakšalo deportovanje stranaca osuđenih za zločine i preduzeti mjere za rješavanje ekonomskih pitanja.

Izbori će se održati u dva kruga 30. juna i 7. jula.

TRT Balkan / agencije