Govoreći na otvaranju zasjedanja, Francis je naveo da se na Bliskom Istoku događa najveći i najozbiljniji sukob posljednjih godina.    Foto: Reuters Archive

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Dennis Francis osudio je napade Izraela u Gazi i rekao da iz prava na samoodbranu ne proizilazo pravo na "neselektivnu i nerazmjernu osvetu".

U New Yorku je održana posebna hitna sjednica na kojoj se razgovaralo o "ilegalnim aktivnostima Izraela na okupiranom palestinskom teritoriju".

Govoreći na otvaranju zasjedanja, Francis je naveo da se na Bliskom Istoku događa najveći i najozbiljniji sukob posljednjih godina.

Podvukao je kako je nedavni napad na baptističku bolnicu al-Ahli u Gazi jedan od najstrašnijih napada i kako je neprihvatljiv, podsjećajući da su u tom napadu poginule stotine ljudi.

Ističući kako osuđuje Hamasov napad na Izrael 7. oktobra, te ubijanje i otmice civila, Francis je rekao: "Slično tome, osuđujem i odbacujem neselektivne napade Izraela na nedužne civile i uništavanje ključne infrastrukture u Pojasu Gaze."

Naglasio je da su posljedice izraelskog neprestanog bombardiranja u Gazi "alarmantne".

"Iz prava na samoodbranu ne proizilazi pravo na neselektivnu i nerazmjernu osvetu'", podvukao je Francis.

Ističući da civili i civilna infrastruktura uvijek moraju biti zaštićeni u skladu s pravilima ratovanja, Franjo je rekao: "Strane u sukobu moraju poštivati ​​međunarodno humanitarno pravo i hitno osigurati potrebne uvjete za otvaranje humanitarnog koridora u pojasu Gaze."

TRT Balkan / agencije