Fox News je u saopćenju izrazio olakšanje što je nagodba postignuta.            Foto: AP

Fox News i kompanija za glasačku opremu Dominion postigli su nagodbu od 787,5 miliona američkih dolara u tužbi za klevetu.

Nagodba je postignuta u posljednjem trenutku u slučaju klevete koji proizlazi iz tvrdnji novinske korporacije o namještanju glasova na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine.

Do pomaka je došlo kada je suđenje pred porotom trebalo da počne.

Tužba proizvođača glasačke opreme tražila je 1,6 milijardi dolara na ime štete po njenu reputaciju uzrokovanu uzastopnim tvrdnjama Fox Newsa da su izbori koristeći Dominionove glasačke mašine bili namješteni.

Dominion ima urede u SAD-u, Kanadi i širom svijeta.

Nagodbu je objavio sudija Višeg suda Delawarea Eric Davis.

"Fox i Dominion su postigli historijsko rješenje. Fox je priznao da je lagao o Dominionu, a time je nanio ogromnu štetu mojoj kompaniji, našim zaposlenima i našim klijentima", rekao je glavni izvršni direktor Dominiona John Poulos.

Kako je kazao, to ništa ne može nadoknaditi.

Fox News je više puta objavio da su predsjednički izbori 2020. bili namješteni, povezujući ih s glasovima koje su obradili Dominion i druga kompanija Smartmatic.

Fox News je u saopćenju izrazio olakšanje što je nagodba postignuta.

"Nadamo se da će naša odluka da ovaj spor s Dominionom riješimo sporazumno, umjesto žestokog suđenja za podjele, omogućiti zemlji da se odmakne od ovih pitanja", navedeno je.

TRT Balkan / agencije