Važna stvar u vezi sa ovim fotografijama u knjizi je da postoji ime novinara koji je napravio fotografiju i datum fotografija. Ovo je zaista važan dokaz.          Foto: AA

Fotografije agencije Anadolu koje dokazuju izraelsku upotrebu bijelog fosfora u Gazi i knjiga "Dokazi", koja uključuje fotografije koje dokumentuju izraelske ratne zločine, biće predstavljeni kao dokaz u istragama o ratnim zločinima koje se provode u Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Kao dokaz će poslužiti i snimak fotoreportera agencije Anadolu Mustafe Harufa koje su pretukle izraelske snage dok je bio na dužnosti u okupiranom istočnom Jerusalemu/Al-Qudsu.

Ured za ratne zločine britanske policije (Scotland Yard), koja sarađuje s Međunarodnim krivičnim sudom (ICC), ispituje prezentirane dokaze o izraelskim ratnim zločinima u Gazi i prosljeđuje sudu sve informacije koje smatra relevantnim za istragu u ICC-u.

Organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji Međunarodni centar pravde za Palestince (ICJP) u koordinaciji s britanskim policijskim snagama prikuplja dokaze o ratnim zločinima i prezentira ih policijskim jedinicama.

Dopisnik agencije Anadolu u Londonu, fotografije Anadolu o izraelskoj upotrebi bijelih fosfornih bombi u Gazi i snimke fotoreportera Harufa na kojem se vidi kako ga tuku izraelske snage tokom službene dužnosti u okupiranom istočnom Jerusalemu, predao je u štampanom i digitalnom formatu direktoru ICJP-a advokatu Tayabu Aliju.

Ali, koji je u uredu ICJP-a detaljno pogledao fotografije i snimke, u razgovoru sa reporterkom Anadolu ocijenio je sudske procese o ratnim zločinima Izraela.

Ali je istakao da će, pored fotografija i snimaka Anadolu, uključiti i publikaciju agencije Anadolu pod nazivom "Dokazi", koja jasno otkriva zločine koje je Izrael počinio u Gazi i predstavlja glavni dokaz, u istražnim procesima.

Fotografije Anadolu

Ali je kazao da su pokrenuli istragu o ratnim zločinima koje je Izrael počinio u Gazi, napominjući da je to proces koji zahtijeva mnogo rada, te da su dokaze koje su prikupili već predočili britanskoj policiji.

Dodao je da će u istražni proces uvrstiti i dokaze koje su donijeli ljekari iz regiona o izraelskoj upotrebi bijelih fosfornih bombi u Gazi.

Ali je rekao da je veoma važno uvrstiti i fotografije koje im je Anadolu predočila i koje, kako je kazao, dokazuju ratne zločine Izraela.

"Ovi dokazi su veoma važni. Ovaj dio ćemo dodati u mozaik da dobijemo punu sliku. Koristićemo ga ovdje u Engleskoj da ga predstavimo Scotland Yardu, predstavićemo ga Međunarodnom krivičnom sudu. Pripremit ćemo i dokument koji ćemo poslati agencijama za provođenje zakona širom svijeta kako bi mogli krivično goniti odgovorne za ovaj čin", pojasnio je advokat.

Kršenje međunarodnog prava

Naglasio je da postoji još jedna važna dimenzija u istrazi koju su pokrenuli o izraelskim ratnim zločinima u Gazi.

"Smatrali vi da je to ratni zločin ili ne, sada je sasvim jasno da je Izrael izveo akciju koja predstavlja značajnu opasnost od počinjenja ratnog zločina", rekao je Ali i dodao:

"Proizvođači i dobavljači oružja i države koje isporučuju oružje Izraelu, imaju veoma ozbiljnu obavezu prema međunarodnom pravu da osiguraju da ne isporučuju oružje državi koja će ga vjerovatno koristiti u izvršenju krivičnog djela. Tako da će se dio moje istrage odnositi i na ovaj slučaj. Pod ovim mislim da sam veoma zainteresovan da znam izvor ovog oružja, gdje je proizvedeno, ko ga je proizveo, kada ga je Izrael nabavio, koje kompanije su ga isporučile, koji su čelnici kompanije imali kontrolu nad isporukom tog oružja Izraelu. Ovo je zaista važno jer za te pojedince i kompanije postoji krivična odgovornost prema međunarodnom pravu", kazao je on.

Kako je pojasnio, ako su isporučili ovo oružje Izraelu, znajući da će se to oružje vjerovatno koristiti za činjenje ratnih zločina, mogu biti optuženi za saučesništvo, pomaganje i podržavanje ili pomaganje u izvršenju ratnih zločina.

Dokazni materijal Anadolu

Na pitanje da li razmišlja da dokaze Anadolu uvrsti u istragu britanske policije, Ali je kazao da je će to uraditi jer se radi o vrlo vrijednom dokazu.

Istakao je da su fotografije Anadolu veoma važne i da će ih analizirati sa stručnjacima.

"Gotovo je sigurno da će one biti dio naše istrage o ratnim zločinima. Ovo su izvanredni materijali. Nevjerovatno je da ste ovo zabilježili. Ovo ustvari pokazuje koliko je važno da novinari rade svoj posao nezavisno i kako treba", kazao je Ali.

Napomenuo je da će sve dokaze koje su dobili od Anadolu predati britanskoj policiji.

Uloga ICC-a

Na pitanje šta će to značiti u smislu međunarodnog prava ako ICC ne bude sudio Izraelu za ratne zločine u Gazi, Ali je kazao da bi to značilo da je ICC potpuno nefunkcionalan.

"Ako ne uradi ono što treba da uradi u zemlji poput Izraela i Palestine, ICC će time postati imperijalističko oruđe ovih zapadnih država, kada je vrlo jasno da su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Evropa saveznici Izraela i podržavaju izraelske akcije u određenoj mjeri", rekao je ovaj advokat.

Podsjetio je da uspostavljanje ICC-a nije osmišljeno na ovaj način.

"ICC je osmišljen da bude nezavisni arbitar koji djeluje bez straha ili favoriziranja i da ratne zločince poziva na odgovornost. Po mom mišljenju, ako ne uspije Izraelce smatrati odgovornima za ratne zločine u toj regiji, onda ICC postaje irelevantan za ovaj trenutni sukob", kazao je.

Istakao je da bi ICC trebao djelovati u skladu sa svojom osnivačkom svrhom.

"Ono što me brine je da ICC ne radi ono što bi trebao i ne čini ono što je učinio za Ukrajinu u vezi s ratnim zločinima koje je Izrael počinio u Gazi", rekao je Ali.

Knjiga "Dokazi"

Ali je također detaljno pogledao i knjigu Anadolu pod nazivom "Dokazi", koja jasno otkriva zločine koje je Izrael počinio u Gazi.

"Važna stvar u vezi sa ovim fotografijama u knjizi je da postoji ime novinara koji je napravio fotografiju i datum fotografija. Ovo je zaista važan dokaz", rekao je.

Analizirajući fotografije u knjizi, Ali je pokazao na fotografiju pekare Al Nuseirat koju je bombardovao Izrael.

"Ovo je jedna od tvrdnji koje ispitujemo, da Izrael ne cilja samo vojno osoblje, već i prehrambenu infrastrukturu", kazao je Ali.

Kako je rekao, ove fotografije su vrlo važno jer pokazuje da Izrael gađa objekte i mjesta koja su ključna za živote civila, te napomenuo da je u tom smislu ovdje riječ o ratnom zločinu.

Slučaj fotoreportera Anadolu

Ali je također pogledao snimak premlaćivanja fotoreportera agencije Anadolu Harufa.

"Na snimku sam vidio nešto što je ličilo na pritisak na novinara da radi svoj posao i nisu ga uhapsili ili pritvorili vojnici nego su ga pretukli", kazao je.

Pojasnio je da službenici za provođenje zakona, policajci ili vojnici, imaju pravo samo zadržati osobu i podvrgnuti je pravnom procesu ukoliko smatraju da je prekršila zakon.

"Ali ono što sam vidio na snimku očigledno je nešto drugo. To je bilo vrlo očigledno maltretiranje i napad. Po mom mišljenju, ovo je jasan dokaz o slučaju napada", rekao je Ali.

TRT Balkan / agencije