Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye objavilo je da je na sastancima razgovarano o tome kako zaustaviti rat u Gazi.       Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i njegove arapske kolege sastali su se u ponedjeljak u Barseloni sa španskim ministrom vanjskih poslova Joseom Manuelom Albaresom.

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye objavilo je da je na sastancima razgovarano o tome kako zaustaviti rat u Gazi.

Fidan, Albares i drugi ministri vanjskih poslova razgovarali su također o koracima za postizanje trajnog mira u regionu.

Turski ministar vanjskih poslova je otputovao u Španiju kako bi prisustvovao osmom ministarskom forumu Unije za Mediteran (UfM) na kojem se razgovaralo o kritičnoj situaciji u sukobu između Palestine i Izraela i posljedicama po region.

Na marginama Foruma, Fidan se susreo i sa irskim ministrom vanjskih poslova Michealom Martinom, ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem i ministrom vanjskih poslova Holandije Hankeom Bruinsom Slotom.

Forumu Unije za Mediteran prisustvuju predstavnici oko 40 zemalja kako bi razgovarali o izraelsko-palestinskom sukobu i postavili osnove za mir.

Unija za Mediteran osnovana je prije 15 godina nakon Sporazuma iz Osla u duhu zajedničkog mira i prosperiteta za regiju Mediterana.

Izrael, jedan od osnivača, nije poslao svoje predstavnike.

TRT Balkan / agencije