Turkiye često izražava podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i ne priznaje nezakonitu aneksiju Krima.     Foto: Reuters

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u posjeti glavnom gradu ratom razorene zemlje, Kijevu.

Nakon sastanka, Zelenski je u izjavi za Telegram rekao da su Fidan i on razgovarali o mnogim važnim pitanjima, uključujući formulu mira koju je predložio na posljednjem samitu Grupe 20 u Indoneziji, pripremama za "Globalni mirovni samit" te "rizicima koje predstavlja ruska blokada crnomorskog koridora za žito."

"Zahvalan sam Turkiye na njenoj neprekidnoj i dosljednoj podršci Ukrajini!" rekao je Zelenski.

Tokom posjete, Fidan se sastao i s premijerom Denysom Shmyhalom i razgovarao sa šefom ureda ukrajinskog predsjednika Andrijem Jermakom.

Očekuje se da će se sastati i sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Turkiye, međunarodno hvaljena zbog svoje posredničke uloge između Ukrajine i Rusije, više puta je pozivala Kijev i Moskvu da okončaju neprijateljstva putem pregovora.

Rat traje već više od 500 dana. Ankara je priznala nezavisnost Ukrajine 1991. godine, a odnosi između Turkiye i Ukrajine stekli su status strateškog partnerstva 2011. godine.

Turkiye često izražava podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine te ne priznaje nelegalnu aneksiju Krima od strane Rusije 2014. godine.

Sporazum o žitu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nagovijestio je da bi Fidan uskoro mogao posjetiti Rusiju kako bi održao razgovore licem u lice.

Prošlog mjeseca Rusija je suspendovala svoje učešće u Crnomorskom sporazumu o žitu, koji je potpisala prošlog ljeta zajedno s Turkiye, Ujedinjenim nacijama i Ukrajinom kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke.

Izvoz je pauziran nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022.

Moskva se više puta žalila da ruski dio sporazuma nije implementiran. Ankara je ulagala intenzivne napore i gurala diplomatiju da nastave poštovati sporazum.

Kremlj je u petak saopćio da se očekuje da će ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro lično razgovarati sa turskim predsjednikom Erdoganom.

Putin je 2. augusta rekao Erdoganu u telefonskom razgovoru da je Moskva spremna vratiti se Crnomorskom sporazumu o žitu čim Zapadne zemlje ispune svoj dio dogovora u vezi sa ruskim izvozom žitarica.

TRT Balkan