Istaknuta je i odlučnost turske strane u borbi protiv terorističkih organizacija u Siriji, te da SAD treba djelovati u duhu savezništva i prekinuti odnose s ekstenzijama terorističke organizacije PKK.     Foto: AA Archive

Ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan rekao je američkom savjetniku za nacionalnu sigurnost Jakeu Sullivanu da se u Gazi što prije treba proglasiti prekid vatre.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, tokom sastanka u Washingtonu, Fidan se u Washingtonu sastao s Sullivanom, a tom prilikom mu je rekao da treba što prije proglasiti prekid vatre u Gazi i povećati humanitarnu pomoć koja stiže u regiju.

Tokom sastanka rečeno je da se rusko-ukrajinski rat više ne smije produžavati i da se rat treba riješiti "unutar teritorijalnog integriteta i političkog integriteta Ukrajine".

Istaknuta je i odlučnost turske strane u borbi protiv terorističkih organizacija u Siriji, te da SAD treba djelovati u duhu savezništva i prekinuti odnose s ekstenzijama terorističke organizacije PKK.

Tokom sastanka također je prenijeta važnost koja se pridaje političkoj stabilnosti u Iraku te se razgovaralo o pitanju borbe protiv tamošnjih "ugniježđenih terorističkih organizacija".

Rečeno je i da se podržava azerbejdžansko-armenski mirovni proces, te da će napredak koji se ovdje postigne biti odlučujući za prosperitet Kavkaza.

TRT Balkan / agencije