Turski ministar vanjskih poslova boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Egiptu, na poziv egipatskog kolege Sameha Shoukryja.   Foto: AA

Narod Gaze mora imati siguran i hitan pristup humanitarnoj pomoći, naglasili su na sastanku u subotu turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i egipatski predsjednik Abdel Fattah El-Sisi, saopštilo je egipatsko predsjedništvo.

"Fidan i El-Sisi također su naglasili važnost sprečavanja kolektivnog kažnjavanja naroda Gaze, poput gladi i masovnog raseljavanja", saopštilo je Predsjedništvo Egipta nakon sastanka koji je održan u glavnom gradu Kairu.

Turski ministar vanjskih poslova boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Egiptu, na poziv egipatskog kolege Sameha Shoukryja.

Očekuje se da će u toku dana održati sastanak i sa Shoukryjem, nakon čega je planirana zajednička konferencija za novinare.

Tokom posjete Egiptu, Fidan se sastao i s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, koja tamo boravi kako bi razgovarala o trenutnoj krizi na Bliskom istoku.

Fidanova posjeta Kairu dolazi nakon eskalacije sukoba između palestinske grupe Hamas i Izraela i u jeku izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze.

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan je na 2.215, saopštilo je u subotu palestinsko Ministarstvo zdravstva, navodeći da su među ubijenima 724 djeteta i 458 žena.

Turkiye je do sada poslala tri aviona s humanitarnom pomoći na egipatski aerodrom u nadi da će stići u susjednu Gazu, koja se suočava sa neprekidnim zračnim udarima izraelskih borbenih aviona.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) upozorila je u subotu da je zbog nestašice vode više od dva miliona ljudi u Gazi u opasnosti.

TRT Balkan / agencije