Šef turske diplomatije Fidan kritikovao je zemlje koje nijemo promatraju izraelske napade na Gazu.     Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Hakan Fidan izjavio je da negiranje postojanja Palestinaca i njihovih prava neće donijeti mir Izraelu.

“Izrael mora napraviti izbor. Negiranje postojanja i prava Palestinaca, primjena pritiska i ugnjetavanja, nisu i neće donijeti mir Izraelu", rekao je Fidan na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom danske diplomacije Larsom Rasmussenom u Ankari.

Šef turske diplomatije Fidan kritikovao je zemlje koje nijemo promatraju izraelske napade na Gazu.

“Oni koji šute pred ubijanjem nedužnih civila u Gazi i oni koji bezuvjetno podržavaju zločine Izraela postaju saučesnici u ovom ugnjetavanju“, poručio je Fidan.

Podsjetivši na izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Fidan je rekao da se cijelo čovječanstvo nalazi na prekretnici u Gazi.

“Ili će se rat proširiti svijetom ili će nastati veliki mir. Turkiye preferira mir“, kazao je Fidan.

Fidan je rekao da, ako Izrael želi živjeti u miru i sigurnosti, mora poštovati pravo Palestinaca da žive na svojoj zemlji.

“Jedini način da se riješi ovo pitanje je uspostavljanje nezavisne, suverene palestinske države sa teritorijalnim integritetom, sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalemu, na osnovu granica iz 1967. godine“, poručio je Fudan.

On je također kazao da Turkiye preporučuje vanjskim akterima da pod sloganom solidarnosti ne budu saučesnici u zločinima koje je počinio Izrael.

Šef turske diplomatije Fidan dalje je kazao da postoje razlike u pogledima Turkiye i nekih zemalja na pitanje borbe protiv terorizma.

“Turkiye terorističkim organizacijama smatra YPG, sirijsko krilo terorističke PKK, kao i terorističku organizaciju FETO, koja stoji iza pokušaja puča u Turkiye 2016, ali neke druge zemlje to ne smatraju tako“, rekao je Fidan.

On je kazao da je danskog kolegu Rasmussena informirao i o tome da Turkiye ne smatra Hamas terorističkom organizacijom te dodao da je to dio palestinske države i politička partija unutar državnog sistema.

Istakao je da to ne podrazumijeva prihvatanje ubijanja civila.

“Naprotiv, od samog početka smo izjavili da to osuđujemo“, zaključio je Fidan.

TRT Balkan / agencije