"Čak bih rekla da je svijet pao na ispitu ljudskosti. Potreban nam je trajni prekid vatre, da pomognemo civilima", izjavila je Fajon gostujući u programu CNN-a.           Foto: AA

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da je situacija u Pojasu Gaze iz dana u dan sve gora i da je svijet pao na ispitu ljudskosti.

"Kao što sam i nekoliko puta rekla, ono sa čime se suočavamo u Gazi su kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kršenje zakona o humanitarnim pravima. To je jasno. To je veoma zabrinjavajuće. Situacija je katastrofalna, iz dana u dan sve je katastrofalnija i nema druge prilike da se spasi Gaza. Čak bih rekla da je svijet pao na ispitu ljudskosti. Potreban nam je trajni prekid vatre, da pomognemo civilima", izjavila je Fajon gostujući u programu CNN-a.

Slovenska ministrica je istakla da "Gaza i Zapadna obala pripadaju Palestincima" i da međunarodna zajednica mora podržati sve "miroljubive napore".

"Moramo podržati sve miroljubive napore da imamo rješenje s dvije države za sigurnost Izraela i Palestinaca, da žive jedni pored drugih. Znam da je ovo dugoročni cilj, ali iz tog razloga moramo zaustaviti kršenje humanitarnog prava na teritoriji Gaze i osigurati trajni prekid vatre", poručila je Fajon.

TRT Balkan / agencije