Lideri Francuske, Italije, Njemačke i Rumunije posjetili Ukrajinu.     Foto: Reuters

Premijer Italije Mario Draghi je potvrdio podršku Ukrajini u namjerama da se pridruži Evropskoj uniji. Poručio je da Italija želi da se Ukrajini dodijeli kandidatski status i da će podržati ovu ideju na narednom sastanku Evropskog vijeća.


"Ukrajinski narod svakodnevno brani vrijednosti demokratije i slobode koje podržavaju evropski projekat, naš projekat", izjavio je Draghi, te dodao da ne treba dalje odgađati ovaj proces.


Draghi je zaključio da Italija želi vidjeti kraj sukoba, ali "bilo koje diplomatsko rješenje ne može biti suprotno volji Kijeva".


Njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka je poručio kako je Njemačka već primila 800.000 ukrajinskih izbjeglica.


Scholz je naglasio da je stigao u Ukrajinu s jasnom porukom: "Ukrajina pripada evropskoj porodici".


Dodao je i da će Njemačka nastaviti pružati podršku Ukrajini dok god to bude potrebno.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron je istakao da je bitno nastaviti otvorenu komunikaciju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čiji vojnici su izvršili agresiju na Ukrajinu.


Macron je potvrdio da njegove kolege podržavaju "neposredan" kandidatski status za Ukrajinu, te najavio dodatni kontingent naoružanja u vidu šest dalekometnih "Ceasar" topova - uz već 12 obećanih.


Podsjećamo, Lideri Francuske, Italije i Njemačke u Ukrajinu su stigli vozom kako bi pružili podršku ovoj zemlji u ratu s Rusijom.


Prvo su posjetili Irpin, grad koji je prije rata imao populaciju od oko 62.000, i koji je bio jedno od glavnih žarišta u borbi s ruskim trupama prije nego što su se povukli iz sjevernih ukrajinskih regija kako bi intenzivirali svoju ofanzivu na istoku.


"Mi smo ovdje u Irpinu na mjestu koje je uništeno, gdje je zajedno s još nekoliko gradova efektivno zaustavljena ruska vojska. Gdje su izvršeni masakri. Imamo prve znakove da su to ratni zločini. Imamo jaku saradnju na ovome, i zahvaljujem se svim policajcima, stručnjacima, francuskim advokatima koji su uz druge stručnjake bili raspoređeni od prvog dana”, izjavio je Macron te dodao da je ovo herojski grad, jer je tu zaustavljena ruska vojska koja se spuštala u Kijev.


Kijev je ranije optužio Francusku, Njemačku i, u manjoj mjeri, Italiju za odugovlačenje u podršci Ukrajini, rekavši da su spori u isporuci oružja i da su svoj prosperitet stavili ispred slobode i sigurnosti Ukrajine.

TRT Balkan